Янев зарадва Габровски, какво се разбраха

"Български възход" търси диалог както от началото на предизборната кампания, така и сега

Янев зарадва Габровски, какво се разбраха | StandartNews.com

От "Български възход" са готови на разговори с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Това заяви лидерът на партията Стефан Янев на срещата с кандидат-премиера на ГЕРБ проф. Николай Габровски.

"Анонсът, с който реших да приема мандата, е да се промени тонът, който наблюдаваме напоследък в българската политика - на остра конфронтация, радикализация и крайни мнения, които не са продуктивни", каза проф. Габровски, цитиран от БНТ.

Той коментира, че основната цел е да се избегнат поредните предсрочни избори.

Стефан Янев отговори, че "Български възход" търси диалог както от началото на предизборната кампания, така и сега.

"Разбира се ние си платихме нашата цена, защото в социологията ни даваше много повече пред да започне кампанията. В интерес на възможността да се направи кабинет сме готови на разговори както с вас като носител на първия мандат, така и ако той е неуспешен, ще продължим надолу по реда. Нашето убеждение е, че на България е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас да имаме такова - разбира се, при ясни условия и правила", допълни Янев.

Проф. Габровски заяви, че страната трябва да се обедини около няколко приоритета.

"Ако има нови предсрочни избори, няма да можем да усвоим средствата по ПВУ. Не мисля, че България е в състояние да си позволи подобно нещо. Вторият важен въпрос е нашето отделяне за Шенген. Смятам, че ние не заслужаваме това, но очевидно част от задачите, които сме имали, не сме ги изпълнили.

Третият приоритет е еврозоната, посочи той - тя е без алтернатива, защото сме част от европейското семейство и е съвсем нормално да бъдем там.

По темата за борбата с корупцията и съдебната трябва да се направят много големи усилия, защото е необходимо на конституционно мнозинство, каза още Габровски. Заяви, че ГЕРБ ще бъдат кооперативни за евентуални промени в съдебната система, включително и за по-засилен контрол върху дейността на главния прокурор.

Стефан Янев посочи, че на базата на приоритети трябва да се определят правила за създаването на коалиция и как ще функционира тя.

"Трябва да помислим за състава на кабинета - чуваме различни мнения - дали ще само от експерти или политически лица, дали ще е смесено. Това трябва да бъде изкоментирано, след тоа да се търси съгласие от партиите, които биха подкрепили такава конструкция. Съгласен съм с тезата за конституционно мнозинство - това ще е една устойчива база за мнозинство по доста въпроси".

По време на срещите проф. Габровски представя визията си за съставяне на правителство с първия мандат и търси подкрепа за такъв.

По-рано днес той вече разговаря с представители от ПГ на "Демократична България" и на "БСП за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай