След среща с Ердоган! София с историческа роля за Турция и ЕС

Вежди Рашидов се срещна с турския президент

След среща с Ердоган! София с историческа роля за Турция и ЕС | StandartNews.com

Поисках от Ердоган разрешение България да бъде домакин на среща между Европа и Турция. Той даде своето съгласие. Това заяви председателят на парламента Вежди Рашидов след срещата си с турския президент в Истанбул, предаде Епицентър.бг. Говорихме още по темата за опазване на културните ценности на територията на двете страни. Щом има правителство да бъдат сключени и нови договори, посочи Рашидов.

Помните при Бойко Борисов имахме общи заседания на двете правителство, взимаха се общи решения, посочи той и добави: "Сега като сме домакини на тези разговори за миграцията, ще седнем отново на една маса и ще работим за консенсус.".

Най-важното сега е, че се прие България да е посредник между Европа и Турция. Все още обаче няма срокове и няма точна дата.

Президентът Радев занимава за Брюксел на 8 и 9 януари за среща на върха, след което ще бъдат уговорени конкурентни дати, заяви още Рашидов.

Президентът на Турция Ердоган прие по обед председателя на българския парламент Вежди Рашидов, който е на тридневно официално посещение в южната ни съседка по покана на председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп.

На срещата е присъствала и председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Разговорът е започнал малко след 12.00 ч. и е продължил близо час.  Обсъдени са въпроси за развитието на взаимоотношенията между двете страни, както и проблемите, свързани с мигрантската криза.

 По-късно в църквата "Св. Стефан" ще бъде отслужен молебен за здраве.

По инициатива на Рашидов България ще инициира среща на лидерите на ЕС и Турция, на която да бъдат обсъдени въпроси, свързани с миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим за турски граждани.

Срещата да се проведе в България и да възобнови процеса, който започна през 2018 година във Варна по идея на бившия премиер Бойко Борисов, предлага председателят на парламента.

Рашидов пое ангажимента лично да бъде посредник между лидерите на Европа и Турция за бързото организиране на тази международна конференция.

По-рано тази сутрин Вселенският патриарх Вартоломей I прие Вежди Рашидов на лична аудиенция. Вартоломей І пожела здраве и просперитет на България и българския народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай