Слави проговори за Горанов и Овчаров, голям срам

За пореден път американските институции ни показаха как трябва да работят българските

Слави проговори за Горанов и Овчаров, голям срам | StandartNews.com

За пореден път американските институции ни показаха как трябва да работят българските. Много е тъжно, но е факт. За българите, санкционирани вчера по закона “Магнитски”, беше ясно отдавна, че има съмнения за мащабни корупционни схеми. Това заявява в своя позиция лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов по повод новите наложени санкции по глобалния закон "Магнитски" на бившия финансов министър Владислав Горанов, бившия енергиен министър Румен Овчаров, председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов, както и бившите членове на управата на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов и Иван Генов.

"За американските власти обаче няма съмнения - те са категорични, че бившият министър на финансите Владислав Горанов е използвал поста си, “за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси”. Американското разследване посочва и колко точно са пропуснатите данъчни постъпления - 600 млн. лв.", посочва Трифонов.

"Партията на Горанов се отрече от него. Т.е. Владислав Горанов няма нищо общо с ГЕРБ, въпреки че в по-голямата част (над 5 години) от 10-годишното управление на ГЕРБ точно той получаваше доверието на партията за най-важното министерство - това, което управлява парите на цялата държава. Колко па да няма общо? Но така, де - след като преди Горанов остана без дом, днес остана и без партия", изтъква Трифонов.

"За американските власти няма съмнения и за другото голямо име в санкционираните - “Румен Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката”, “получавайки подкупи и други облаги” и е “получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки”. У нас обаче срещу Румен Овчаров бяха прекратени дела заради изтекла давност, а условната му присъда по делото “Мини Бобов дол” този месец беше отменена. Между другото, след 16-годишен съдебен процес по източването на милиони от “Топлофикация-София”, тези дни беше оправдан и Вальо Топлото, който навремето написа прословутото писмо за помощ именно до “Р. Овч.”, посочва още лидерът на ИТН.

"2023 г. България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, но без нито един осъден политик за корупция. И българските институции, и българската прокуратура отдавна трябваше да открият истината за санкционираните по “Магнитски” (и не само). Сега този скандал ни излага и пред света, и пред собствените ни възприятия за държавност. Трябва бързо и безапелационно да се реализира съдебна реформа и най-после да се свърши с тази липса на справедливост и с този срам', завършва позицията на Трифонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай