Слави: Не САЩ ще промени страната ни, а гражданите

По думите му гражданското общество в България е в основата на вчерашната позиция на САЩ

Слави: Не САЩ ще промени страната ни, а гражданите | StandartNews.com

„Не санкциите на САЩ ще променят страната ни, а събудилото се гражданско общество.“ Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов по повод уличените в корупция шестима българи от американските власти.

По думите му гражданското общество в България е в основата на вчерашната позиция на САЩ.

„Защото всичко, което е написано в доклада на Министерството на финансите на САЩ, българското гражданско общество го знаеше много преди вчерашния ден и го изразяваше на площадите и улиците. Още преди 8 години хиляди граждани в десетки градове заявиха своето отношение и позиция спрямо Делян Пеевски. И твърдо отстояваха своето отношение и позиция над 400 дни“, пише Трифонов.

Според него през изминалата година гражданското общество в България е изразило по един категоричен начин нетърпимостта си към корупцията във всички нива на държавното управление.

„Вчерашният американски доклад дипломатично посочва корупцията по най-високите етажи на властта и ролята на прокуратурата в покровителстването на тази корупция. Но тези чудовищни зависимости ги посочи по-рано самото българско гражданско общество. Нима забравихме, че над 200 дни хиляди български граждани в десетки градове у нас, а и в чужбина искаха оставката на главния прокурор и на онзи настоящ политически лидер?“, посочва още лидерът на ИТН.

Трифонов заявява, че американските санкции са подкрепа към това, което вече е изразило българското гражданско общество. „Те са протегната приятелска ръка от наш партньор.

Въпреки това съм уверен, че дневният ред в България не се пише от докладите на нашите лоялни партньори, а от желанията и волята на българските граждани. И така ще бъде за в бъдеще“, заявява още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай