Слави: Без мен Борисов щеше да си управлява(ВИДЕО)

Ако направим кабинет на малцинството, означава да станем зависими, заяви Трифонов

Слави: Без мен Борисов щеше да си управлява(ВИДЕО) | StandartNews.com
  • Ако направим кабинет на малцинството, означава да станем зависими, заяви Трифонов

Ако "Има такъв народ" не участваше на изборите, сега статуквото щеше отново да е победило. Такива са реалиите. Щяха да са пак ГЕРБ и техните патерици. БСП щяха да са в опозиция, а ДПС щеше да има своите функции. Това заяви Слави Трифонов в първото си интервю като политически лидер. То бе дадено пред един от сценаристите му и пуснато във Фейсбук профила на Трифонов. Самият той обясни, че записът е с неговия личен телефон.

Сега с участието на "Има такъв народ" цялата система се променя, категоричен бе Трифонов. Така той отговори на лавината от остри реакции, които предизвика сутрешния му пост за отказ от съставяне на правителство. Те бяха главно от ГЕРБ и БСП.

Слави Трифонов първо обясни, че вчера е излязъл от карантината след прекарания ковид. В момента е в болнични. "Удари ме много неприятно в кръста. Хора, които са минали през това, знаят, че удря в дробовете, кръста... при мен бе кръста. Не е приятно да си под карантина, сега трябва да се възстановявам известно време. Но каквото за всички хора, това и за мен, за теб... Обстоятелствата са такива, каквито са и за всички", сподели Трифонов и разкри, че болестта е задълбочила проблемите, които има с крака и заради които ходи с патерица.

"Знам какво се е случило днес сутринта, защото аз го направих", навлезе веднага след това Слави в горещата политическа тема.

Не е вярно, че бягаме от отговорност. Може да има всякакви обвинения, отрече Трифонов твърденията на ГЕРБ и БСП. И допълни: "Това е все едно да кажеш на камикадзе, който не иска да се самоубие, че е страхливец". Така Трифонов отговори на Борисов, който го нарече политически страхливец.

"Така е разпоредил суверенът, така е раздал картите и така е гласувал уважаемият български избирател. ГЕРБ са първи, имаха възможност за правителство, не успяха. Ние нямаме възможност да съставим кабинет, защото нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори. В такава ситуация не можем да съставим правителство. Кабинет на малцинството означава зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което се борим.", обясни Слави Трифонов причините за отказа си да прави кабинет.

"Те не могат да бъдат управляващи. Народът не се е разпоредил така. Ако направим правителство в момента, ще бъдем зависими и управлявани от партиите, които ще го подкрепят. И тези решения, които твърдят, че ще подкрепят, ние нямаме представа кое ще подкрепят и срещу кое ще бъдат. Това е просто невъзможно", каза още Трифонов.

"Аз не съм човек и ние не сме хора, които можем да си позволим да бъдем зависими, особено от доказано компрометирани политически субекти, които са алчни и не стават за това нещо. Не може да се създаде правителство в тази ситуация. Не може да има правителство, защото не може да има стабилно правителство. Като няма стабилно правителство, не може да има стабилно управление. Това е все едно някой, който кара една кола, да е зависим от други хора, които стоят отстрани. Катастрофата е неизбежна", категорично заяви още лидерът на "Има такъв народ".

Трифонов припомни, че има и други възможности. "Следващият, който ще вземе мандата, той може да бъде подкрепен от другите. Те могат спокойно да се съберат и да направят правителство в името на това да спасяват държавата. И тогава ще могат да управляват, и да правят своите планове и идеи и да ги реализират.", продължи анализа си Слави Трифонов.

По повод вероятността България да отиде на нови избори Той заяви: "Явно нещата няма да се променят от първия път, но от втория... всъщност какъв е проблемът да има нови избори. Логичният път на демокрацията е да се справяме чрез избори, а пряката демокрация са референдумите. Никой не трябва да се страхува от това. Управлението е в ръцете на суверена, суверенът е народът, той решава и докато се наместят нещата, може да бъде малко по-дълго, но в крайна сметка народът ще се разпореди. И всички които участват в тази ситуация ще трябва да се съобразят."

На всички над 500 000 души, които са гласували за "Има такъв народ", както и на останалите избиратели, Слави Трифонов каза да упражнят правото си на глас. "Това е право, дадено от конституцията. Правилата ви дават възможността да гласувате. По-добре е да го правите, защото имате участие това, което се случва. Предсрочни, следсрочни, каквито и да са изборите по-добре е да участвате - за да управлявате вие. Като не участвате оставяте някой друг да решава вместо вас.", заключи Трифонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай