Скучни дебати по вота. Едно изненадващо предложение

Нинова зове за експертно правителство

Скучни дебати по вота. Едно изненадващо предложение | StandartNews.com

Източник: БТА

Дебатът на втория вот за недоверие към кабинета "Денков-Габриел" за БСП бе белязан от една заявка, която лидерът на партията направи – за експертно правителство.

Явно най-накрая след толкова месеци БСП осъзна, че е в изолация с две партии, които не само ѝ дават лоша идентичност, но водят дебат, на който Корнелия Нинова бледнее. Тя не може да се конкурира с яркото присъствие на Костадин Костадинов или на Тошко Йорданов – хем са в грешния отбор, хем не са много атрактивен играч. Нинова явно се преориентира към курс на системност”. Това заяви политологът Румяна Коларова пред НоваНюз. Тя смята, че Нинова е искала да се дистанцира от тези две партии.

Според политолога Милен Любенов е неуместно да се опиташ да свалиш едно правителство, което има претенции да бъде евроатлантическо мнозинство. От друга страна – теми като отбрана и национална сигурност като цяло би трябвало да обединяват политическите елити в европейските държави.

„Ясно е, че Българската армия трябва да се превъоръжава, тези цели се постигат със заложения 2% за отбрана от БВП”, каза Любенов.

Коларова обясни, че темата за национална сигурност е разпознавана от електората и на двете партии (БСП и „Възраждане”) като ключова. „Темата беше част от предизборната им кампания и стои неадекватна в тази среда. Вот на недоверие от опозицията не е с много силни аргументи в този модел на демокрацията, в който ние съществуваме. Това е начин на опозицията да постави на дневен ред определени проблеми”, допълни тя.

По думите й ако БСП критикува бюджета, тя ще е диаметрално противоположна на критиката от ГЕРБ и ДПС към управляващите. „Предстоят европейски избори, там почти сигурно „Възраждане” ще имат предимство – когато има ниска избирателна активност и радикално говорене”, заяви Румяна Коларова. Тя обясни, че опозицията е избрала не само тема, но и министър, който е уязвим. За Любенов подобен вот сплотява управляващите. „С този вот на недоверие те успяха. Не разбирам смисъла на този вот на недоверие”, заяви той.

Относно Бюджета за идната година Коларова каза, че не е видяла политическа рационалност в нито един от ходовете на Асен Василев. „Ако Бюджетът бъде внесен в този вид в парламента, това ще е политическа провокация. Логиката е бюджетът да бъде преработен. Става въпрос не само за личностни особености, но и в йерархията на „Продължаваме Промяната”. Премиерът много ясно заяви, че трябва да се направят компромиси”, каза тя.

В коментар на местните избори Любенов обясни, че участниците в некоалицията – и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ губят, ПП загубиха близо 40% от избирателите си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай