Схемата 80:20 за туризма остава до края на 2020 г.

Допълнително ще се види дали може да бъде продължена до 1 май 2021 година

Схемата 80:20 за туризма остава до края на 2020 г. | StandartNews.com

80:20 - схемата, която се прилага за туризма, ще продължи да действа до края на годината, съобщи на пресконференция вицепремиерът и туристически министър Марияна Николова.

"Тази седмица, която измина доста мерки бяха набелязани. Имахме и промяна в законодателството. Удължихме сроковете, в които може те да отсрочат своите задължения към своите клиенти. Това ще бъде до края на годината", каза министър Николова. Тя визира промените в Закона за местните данъци и такси, с които депутатите измениха Закона за мерките и действията за извънредното положение. Те предвиждат туроператорите, които са взели аванси от своите клиенти, да могат да го възстановят до края на годината.

"Това е много значимо за тях да не фалират. Много важно е по схемата 60:40, която за нашия сектор е 80:20. Тази схема ще продължи да действа до края на годината с плавен преход от есенен към зимен туризъм", допълни министърът. Тя посочи, че ще се види дали може да бъде продължена до 1 май 2021 година.

Имаме разписан пилотен проект за 10 млн. лв., които ще дадат глътка въздух на сектор "Туризъм", обяви още Николова.

В същото време тя отчете, че е наясно, че предвиденият ресурс от 10 млн. лв., не може да покрие нуждите на сектора.

"Ние продължаваме да търсим решения и механизми да подпомогнем най-пострадалия сектор. Продължаваме да търсим възможности за отпускане на европейско финансиране от предвидените 29 млрд. лв.", каза още министър Николова.

Тя посочи, че екскурзоводите не влизат в мярката от 10 млн. лв. и уточни, че за тях се предвиждат социални мерки, с които да се подпомогне тяхната работа. "По тях допълнително ще се произнесем", допълни министърът.

"Днес при премиера Бойко Борисов изслушахме представителите на Обединение "Бъдеще за туризма". Преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата обстановка и набелязване на конкретни мерки за предотвратяване на фалити", каза още Марияна Николова. Тя припомни, че от обединението са искали и спешен кризисен план.

Марияна Николова поясни, че днес премиерът се е срещнал лично с представителите на обединението.

"С министъра на икономиката проведохме спешни разговори и така намерихме едно адекватно решение. Само дни след първата ни среща имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Тези пари са недостатъчни, но те са незабавната глътка въздух, която е особено важна. Вече имаме разписани и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс", каза още Марияна Николова.

По думите й при одобряване на проекта от Комитета за наблюдение във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават заявления. "Очакваме схемата да заработи още през месец август, като тя ще бъде в режим на de minimis - държавна помощ или съответната пилотна схема в зависимост от критериите", допълни още министърът на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай