Скандалът трещи. Близък на Настимир Ананиев в аферата Нексо

Скандалът с разследваната за престъпления с криптоварута компания отекна в парламента

Скандалът трещи. Близък на Настимир Ананиев в аферата Нексо | StandartNews.com

Антони Тренчев и Настимир Ананиев

Скандалът с разследваната за финансови престъпления Нексо отекна в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Прокуратурата с първи разкрития за Нексо след акцията

Бивш депутат и син на бивш вицепремиер са в ръководството на разследваната компания, предава БНТ.

ВИЖ ОЩЕ: Акция! Полиция атакува българската фирма за криптовалути Нексо

Става дума за Антони Тренчев, който се води съосновател и директор на няколко Нексо дружества, бивш депутат от ДБГ, Реформаторски блок и близък до настоящия депутат от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, с когото бяха колеги и близки съмишленици.

Синът на бившия вицепремиер Лидия Шулева - Георги Шулев пък е представляващ Nexo.

Останалите лица във фирмата са: Коста Кънчев – директор на Nexo Bank и Калин Методиев – съосновател и финансов директор на Nexo.

Бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му в дружеството за търговия с криптовалута Nexo Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на миналата година, съобщава още БНТ.

Това е станало след обвинения в измама в особено големи размери, предявени срещу Nexo от прокурорите на осем американски щата.

Регулаторните органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са обявили, че дават на съд криптобанката Nexo заради десетки хиляди случаи на измами на обща стойност поне 800 млн. долара.

Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като "кралицата на криптовалутите", е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР. По следите ѝ са още Европол и Интерпол.

От Nexo твърдят, че управляват дигитални активи за 12 милиарда долара.

През последните месеци ФБР разследва дейността на българската криптобанка заради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда долара от инвеститорите, заради незаконна финансова дейност – отпускане на кредити в замяна на обезпечение, както и заради сигнали за злоупотреби с ценните книжа и стоките на своите клиенти.

От съобщението на DFPI става известно, че от Nexo са предлагали годишни лихвени проценти до 36% върху депозирани крипто активи на инвеститорите, които са значително по-високи от ставките за краткосрочни ценни книжа с инвестиционен клас с фиксиран доход или банкови спестовни сметки.

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай