Акция! Полиция атакува българската фирма за криптовалути Нексо

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца

Акция! Полиция атакува българската фирма за криптовалути Нексо | StandartNews.com

В София се провежда международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия, предаде БНТ. Според източници на националната телевизия става въпрос за компанията "Нексо" (NEXO).

Прокурори, специалисти от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

бТВ също съобщи, че става дума за "Нексо". Телевизията уточнява, че тя е свързана с бившия депутат Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му Коста Кънчев и сина на бившата социална министърка Лидия Шулева.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай