Скандал за подкупи разтресе червените

Скандал за подкупи разтресе червените | StandartNews.com

Кандидат-лидер на БСП давал рушвет на Миков да се откаже

Имаше такъв случай, заявиха ген. Аспарухов, Драгомир Стойнев и Янаки Стоилов

Скандал с рушвети разтресе червените на "Позитано" 20. Емисари на кандидат-лидер на БСП са предлагали подкуп на Михаил Миков да се откаже от конгресната надпревара миналата година. "На последния конгрес на БСП, когато Сергей Станишев подаде оставка като лидер на партията, кандидат за председател е предлагал пари на свой конкурент, за да се откаже от битката", каза вчера пред БЛИЦ членът на Националния съвет на БСП ген. Бриго Аспарухов.

Малко по-късно зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев потвърди заявеното от ген. Аспарухов. "Болно ми е и не приемам това, което става в партията ни - все повече интриги и все по-малко политика. За съжаление това, което казва Бриго Аспарухов пред Blitz, е вярно", обяви Стойнев във Фейсбук. "Аз също присъствах на разговора със Сергей Станишев, Михаил Миков и Янаки Стоилов, при който стана ясно, че има опит изборът на председател на БСП от сблъсък на идеи да се обърне в подмолна игра с предателства и подкупи. Всички ние чухме името на човека, но Михаил Миков трябва да го назове", заяви бившият икономически министър, който миналата година участва в лидерската надпревара за председател на БСП. Стойнев посочва, че другарският огън и тогава, а и след това, не му е непознат. "Затова ви казвам - няма как да продължим с грозни интриги и да печелим избори", заяви още Стойнев. Малко по-късно последва реакция и от другия заместник на Миков - Янаки Стоилов.

"Спомням си, че имаше такова нещо, но не помня в каква обстановка е било. Миков спомена, че при наличието на различните кандидати някой чрез друг или пряко е намеквал нещо такова", каза Стоилов. В надпреварата за лидерския пост на конгреса на червените през юли миналата година се включиха 9 кандидати. Делегатите на най-висшия форум на партията гласуваха за Георги Гергов, Георги Кадиев, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов. Както е известно, Миков спечели поста след балотаж със Стойнев при 377 на 333 гласа. Вчера Нинова не можа да коментира скандала, тъй като казаното съвпадна с кончината на свекър й. Манолова лаконично заяви, че случващото в БСП е без аналог и категорично отрече да е била в подобни уговорки. Червената фурия обаче разкритикува "Позитано" 20 за напускането на Страхил Ангелов. "В този момент всеки човек е важен за нас и не може така с лека ръка да се отказваме от хората", заяви Манолова. "Страхил е прав за много неща и трябваше да бъде изслушан, а не да бъде подтикнат да предприеме напускане", каза социалистката.

Това е атака срещу партията

Михаил Миков,
председател на БСП

В процеса на тази и на други предизборни кампании е имало случаи, в които към мен и към други наши представители са отправяни различни намеци и убеждения за отказване, за участие, това не е ново. Конкретиката няма да коментирам, защото, който го твърди, да излезе ясно и да докаже факти. Елементарното възпитание изисква частни разговори да не бъдат раздухвани, тиражирани, хиперболизирани и преразказвани. Този чул, оня казал, нека да кажат фактите, аз ще ги коментирам. Това е съвсем планомерна атака, която се развива срещу БСП, и то от социалисти, в навечерието на местните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай