Синьо единство: Този парламент срина държавността

Синьо единство: Този парламент срина държавността | StandartNews.com

Велико Търново. Този парламент срина държавността, а падащото доверие в институциите допринесе за кризата в банковата система, смята председателят на "Синьо единство", Христо Панчугов.

"Южен поток" и руските икономически интереси в България стоят в основата на опитите да се срине банковата система у нас, допълни той. Според сините двете основни банки, за които се появиха съмнения за ликвидността на кредитите, са свързани именно с интернационалния газопровод. Националното представителство на "Синьо единство" излезе с политическа резолюция, в която настоява за бързо и резултатно разследване на ДАНС, МВР и прокуратурата, което да установи кой се опитва да дестабилизира банковия сектор. Тези действия трябва да се синхронизират с БНБ, Министерски съвет и Президенството, както и с политическите лидери, за да се прекрати паниката в обществото, коментира Панчугов.

По думите му все още няма ясни позиции на премиера, на председателя на НС и на шефовете на основните парламентарни групи по случаващото се с банките. От "Синьо единство" настояват за незабавна оставка на правителството, съобразена с датата на провеждане на предсрочните парламентарни избори. Преди това обаче Народното събрание трябва да реши два важни въпроса – бързото подписване на меморандум с Европейската комисия за новите оперативни програми и да избере български еврокомисар. Според синия лидер служебният кабинет не трябва да бъде експертен, а да включва силни политически фигури, ползващи се с доверието на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай