Симеонов: Не искам да тежа на кабинета като камък

Борисов не ми е искал оставката, попадох я след разговор с Каракачанов

Симеонов: Не искам да тежа на кабинета като камък | StandartNews.com

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка по свое лично решение след среща този следобед с ПГ на ОП и с Красимир Каракачанов, както сам обясни в своето изявление в Министерски съвет. 

"Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството", заяви вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. "Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза още той. 

"Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, допълни той. 

„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, в която като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен, по повод изявлението ми за протестите пред МС, се поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ“, допълни той. 

Оставката на Симеонов идва след интензивни протести на майките на деца с увреждания, които протестират в продължение на 26 поредни вечери, след като вицепремиерът ги нарече "кресливи жени с уж болни деца".

Негодуванието тръгна от негово изказване пред телевизия СКАТ, че Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях.

Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", каза на 16-ти октомври Симеонов в коментар на Закона за хората с увреждания.

Решението на вицепремиера да депозира оставка идва само ден след като неговият съпартиец Петър Петров, депутат от НФСБ, в интервю за "Дарик" наля масло в огъня със заявлението, че децата с увреждания трябвало да бъдат дадени в домове, за да могат майките им да работят.

Премиерът Бойко Борисов тази седмица обясни, че оставката на Валери Симеонов "не е на дневен пред ГЕРБ". "Тя може да бъде поискана от неговите коалиционни партньори в рамките на Патриотичния фронт, както е според коалиционното споразумение, а не от ГЕРБ.

Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт, ако Волен Сидеров или Красимир Каракачанов я поискат. Аз имам коалиционно споразумение с Патриотичния фронт“, припомни Борисов, като отрече кабинетът да се крепи от Валери Симеонов: "Кабинетът се крепи на всеки един от нас“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай