Симеон Дянков раздавал с 300% по-високи заплати

По наше време спряхме практиките за допълнително материално стимулиране, каза Владислав Горанов от ГЕРБ

Симеон Дянков раздавал с 300% по-високи заплати | StandartNews.com

София. С близо 300% по-големи заплати са вземали в политическия кабинет на Министерство на финансите за периода 2010 -2013 г. Това обяви Петър Мутафчиев от Коалиция за България пред журналисти в парламента. Той обясни, че заедно с колегата му Георги Свиленски са написали писма с молба до министерствата, от които да получат информация за бонусите на чиновниците от началото на 2010 г. до август 2013 г.

Депутатите уточниха, че данните не са за конкретни лица от министерствата. „Те направиха всичко възможно да ни затруднят, дори ни напомниха, че ако оповестим данни за конкретни лица, ще отговаряме пред Закона за личните данни", каза още Свиленски.

Увеличението на работната заплата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за три години е с около 30%. През 2011 г. са били заложени и изплатени 7 186 000 лв. за работна заплата, а за периода 1 януари – 31 август 2013 г. са предвидени и изплатени 7 243 000 лв. По този начин сумата за заплати се е увеличила с 50 хил. лв. , в сравнение със заложената за цялата 2011 г.

„В Министерството на финансите всички директори на дирекции са взели една сума, която като разделих на броя на директорите, се получи, че са получавали заплата по 5000 лв. Началниците на отдели са получавали по 3000 лв. на месец. За 2010 г. около 280 000 лв. са били предвидени за цялата година за заплати на политическия кабинет - главен секретар и директори на дирекции, но в края на 2010 г. се оказва, че са изплатени 600 000 лв., а в края на 2012 г. - 900 000 лв. Имаме повишение с 300%. Политическият кабинет на Министерството на финансите са се възползвали от съвсем друга пица", уточни Георги Свиленски.

Най-малки бонуси са получили в Министерството на отбраната, обясниха от депутатите от КБ и допълниха, че от там са получили най-точна информация като отговор на запитването им. Повишението в министерството за периода е само с 20% и то основно от повишението за клас служба. За МРРБ повишението на бонусите от началото на 2010г. до август 2013 г. е с 30%. В МВР повишенията са също 30%, разказаха още Мутафчиев и Свиленски.

„Изнесените данни от г-н Мутафчиев се изнасят днес за първи път, като целта на това представяне за нас остава неясна. Именно по време на мандата на ГЕРБ беше променено законодателство в над 60 закона и бяха премахнати порочните практики за съществуването на допълнително материално стимулиране, особено обвързано с контролните функции на администрациите". Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Владислав Горанов.

„Прокрадва се идеята, че може би заради готвеното съкращение, се подготвя почвата за оправдание на това съкращение в администрацията. Наследеният от Тройната коалиция бюджет от 2009 г. до края на мандата на ГЕРБ не даваше възможност за увеличение на доходите така, както се спекулира от БСП. С промяната, която направихме, вкарахме ред в администрацията и сега продължава получаването на допълнително възнаграждение за постигнати резултати в администрацията. Учудва ме дали администрацията е враг на днешното управление и затова те са решили да я съкратят, или се опитват да повдигат едни и същи теми по няколко пъти, за да изместват центъра от други въпроси, които постоянно излизат в хода на управлението", каза народният представител.

„Искам да ви уверя, че разходите за възнаграждение в администрацията, за съжаление, по време на мандата на ГЕРБ не можаха да бъдат съществено увеличени. Това може да се види в отчетите на разходи за заплати на всички министерства за целия период на мандата на ГЕРБ", обясни депутатът. „Ако говорим за някаква реформа, то е това, че се въведе ясен регламент какви видове допълнителни възнаграждения, в какви размери и по какъв начин могат да бъдат получавани. Не искаме да превръщаме българската администрация във враг на българската държавност", подчерта Горанов.

„Сумата, която се е получавала, е съпоставима с 24 заплати", отговори депутатът на въпрос дали политическият кабинет между 2002 г. и 2012 г. е получавал по 24 заплати на година. „В Закона за НАП в периода от 2002 г. – правителството на НДСВ до 2012 г. – правителството на ГЕРБ, минавайки през Тройната коалиция, е имало такава законова възможност. Нашите 24 заплати са били по-ниски от 600 000 лева, които са получени в предходния мандат", добави той.

„Докато действаше Законът за НАП, преди да бъде променен, до началото на 2012 г. политическият кабинет на Министерство на финансите от 2002 г. до 2012 г. порядъкът на подобни допълнителни материални стимулирания е бил равен на основното месечно възнаграждение", обясни Горанов по случая с бонусите.

„За разлика от други, по време на нашия мандат се взе решение тези суми, които не са получени незаконосъобразно, се прие, че не е следвало да бъдат получавани, да бъдат възстановени. Повече от 600 000 лева бяха възстановени. За аналог – само един човек от политически кабинет от Тройната коалиция беше взел същата сума", каза още Владислав Горанов. „Няма как да се увеличат възнагражденията с 30 % и БСП да го разберат две години след това", каза още Горанов по повод изнесените данни от депутати от Коалиция за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай