Симеон ІІ: Предсрочните избори са нормална практика

За доброто на България трябва да има диалог между институциите, каза царят

Симеон ІІ: Предсрочните избори са нормална практика | StandartNews.com

Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания - и там може да се случи. И в Испания също се говори. Това не бива да ни плаши, то е част от демократичните процеси. Това заяви Симеон II пред журналисти, коментирайки вероятността от предсрочен вот у нас.

Разбира се, за предпочитане е мандатите да са си цели, допълни царят. Той обясни, че няма да дава себе си за пример, но неговото правителство, както и това на Станишев, а преди това и на Костов, са изкарали пълни мандати. Попитан защо според него нито едно правителство след това не е изкарало пълен мандат, Сакскобургготски заяви, че за сметка на това има премиер, който повтаря мандата си, което не се е случвало в най-новата ни история.

ФОТО БГНЕС

България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в по-зрели и стари демокрации и не заслужава да се коментира много, заяви още царят. Той обаче подчерта, че когато има нещо, което може да прозвучи като нестабилност, това се отразява винаги в чужбина. Затова трябва да има поглед и навън - за инвестициите. Капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна, заяви Симеон Сакскобургготски. Той отказа да коментира дали ще има среща Борисов - Радев. Лаконично заяви, че това са технически въпроси. Но винаги, когато има желание за диалог от двете страни, нещата се преодоляват в името на доброто на страната.

Запитан дали трябва да има президентска република, царят напомни, че решението за парламентарна е от ВНС. За да се промени, се искат немалко усилия. Симеон ІІ сподели, че като премиер е имал добър контакт с президента.

Симеон Сакскобургготски валидира днес марка с лика на баща си Борис III по повод 100 г. от възкачванито му на престола. Заедно с него в церемонията участваха транспортният министър Росен Желязков, шефът на пощите Деян Дънешки и шефът на Съюза на филателистите Спас Панчев. Марката представя младият цар Борис на фона на двореца. Неин художник е проф. Тодор Варджиев.

ФОТО БГНЕС

Важното е да се помни историята, да се гордеем с нея и да я уважаваме. Често съм го казвал, макар да оставам глас в пустинята, че ако нямаме ясна представа за миналото си или го изопачаване според предпочитания и убеждения, трудно е да мислим за бъдещето, защото няма на какво да се опрем, коментира Симеон ІІ.

Наследих баща си през 1943 г. и миналата седмица, на банкета на кралица Елизабет си дадох сметка, че съм ветеранът на Европа, разказа още Сакскобургготски. Той седял вдясно от кралицата, защото бил най-стария по ранг и така повелявал протоколът. Благодарен съм, че съм мост между това време и модерна България.
Тези събития не само ознаменуват паметта, но помагат по различен начин да се запознаваме и докосваме до делото и жизнения път на цар Борис III, заяви и министър Желязков.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай