Ще осигурим чисто море за летовниците

Ивелина Василева води кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Бургас. Тя бе зам.-министър на околната среда и водите в кабинета "Борисов".

Ще осигурим чисто море за летовниците | StandartNews.com

- Г-жо Василева, как ще се отрази на ГЕРБ скандалът с подслушванията, който от ден на ден набира сила?

- Не е редно да правим прогнози - това ще стане ясно на 12 май. Лично аз нямам притеснения, защото смятам, че това е от компетенциите на специализираните органи. В срещите ми с гражданите нито веднъж досега не ми е бил отправян въпрос за скандала.

- В петък излезе нов запис на разговор между Борисов, Кокинов и Найденов. Няма как това да стои встрани от всичко.

- Аз също съм била в изпълнителната власт като заместник-министър, но никога не съм имала нито някаква тайна информация, нито усещания, че някой слуша разговорите ми или се навлиза в личното ми пространство по някакъв начин.

- За какво ви питат хората, след като не се интересуват от скандала?

- Интересуват ги градът и регионът да продължат да се развиват по начина, по който се разгърнаха през последните години. Насърчават усилията ни да работим все така в синхрон между местната, централната и законодателната власт. Потенциалът е огромен, Бургас има възможности за още по-добро бъдещо развитие. Ръстът на безработицата е с 30% по-нисък от средния за страната, има заявени много сериозни намерения от реални инвеститори. Знаете, че общинският съвет даде възможност в Бургас да се изгради океанариум - една инвестиция от 100 милиона, индустриалната зона, за която вече са проявили интерес петима чуждестранни инвеститори, които ще стартират нови производства и ще създадат нови работни места. Имаме и регионална програма, в която е заложено изграждането на нова спортна зала с 8000 места, подходяща за състезания от европейски и световен мащаб. Освен това се провеждат тръжните процедури и ще бъде изградена морска гара, на която ще могат да акостират пасажерни кораби - очакваме първия през октомври.

- В навечерието на туристическия сезон сме. Традиционен летен тв репортаж е на изливащи се в морето фекалии. За съжаление и в Бургаско се случва - как се решава проблемът с пречиствателните станции?

- По отношение на община Бургас вече са приключили няколко проекта за доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения. В момента текат проектите за ВиК мрежата в "Меден рудник", "Сарафово", миналата седмица беше направена първата копка за Минерални бани, Банево и Ветрен.

Иначе по отношение на останалите курортни населени места това бе приоритет на правителството на ГЕРБ. За област Бургас са заделени повече от 500 милиона за тази цел. Стартираха строителните дейности в Созопол - това беше единственият голям курорт без пречиствателна станция. Очакваме всеки момент да започне строителството в Поморие с разширяване на пречиствателната станция и доизграждане на ВиК мрежата. Осигурено е финансиране за проекта за разширяване на капацитета на пречиствателната станция в Равда, която обслужва и Несебър и Слънчев бряг. В Царево има вече одобрен проект - инвестициите са мащабни не само за Черноморието, но и вътрешността на областта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай