Четвъртък,

Ще доработват плана за управление на Витоша

От: Администратор -
2757
Ще доработват плана за управление на Витоша
A
A
A

Върнахме за редактиране и доработка новия план за управление на Витоша. В него бяха предвидени на около 40 процента от територията на парка да се развиват дейности, свързани със ски спорта. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в студиото на bTV.

Тя поясни, че предложението не е обосновано и трябва в документа да се прецизират зоните за развитие на ски туризъм. „Законът позволява развитието на ски туризъм, но трябва да са ясни зоните и режимите", допълни тя.

Според Василева в този план за управление няма конкретни идеи и планове за застрояване на Витоша, а касаят опазването на околната среда.

„Трябва да се съобразяваме изцяло с изискванията на ЮНЕСКО за Национален парк „Пирин", допълни Василева. По думите и там е забранено развитието на ски спорта с изключение на двете буферни зони.

„Там е позволено, но трябва да се минат процедурите за оценка на въздействието върху околната среда. На нито една друга територия не могат да се изграждат такива", поясни екологичният министър.

Във връзка с репортаж, излъчен в предаването, Василева допълни, че е необходимо да се полагат усилия за модернизация на лифтовите съоръжения. „Трябва да има отговорно отношение към извършваните дейности, да се спазват правилата и законите", допълни тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички