Шефът на парламента каза кога ще гласуват новия кабинет

В случай, че днес президентът издаде указ, ще свика заседание в утрешния ден

Шефът на парламента каза кога ще гласуват новия кабинет | StandartNews.com

В случай, че днес президентът издаде указ, ще свикам заседание в утрешния ден. Това заяви пред репортери в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Росен Желязков.

По-рано номинираният за премиер от парламентарната група на "Продължаваме Промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков върна на президента изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той представя кандидатите за министри и структурата на кабинета, каза Желязков. По думите му кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат и се провеждат гласуванията – за министър-председател, за структура на кабинет и за персоналния състав, уточни Желязков.

На въпрос дали е оптимист, че редовният кабинет ще бъде подкрепен в пленарната зала, председателят на Народното събрание заяви, че има заявено политическо мнозинство. Желязков изрази надежда, че бъдещото редовно правителство ще бъде по-успешно от последното такова през последните две години.

Мисля, че от доста време чакаме редовно правителство, така че е обосновано свикването на извънредно заседание, коментира също пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай