Шефът на Булгаргаз си призна за танкерите с газ

Приоритет номер е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на втори план

Шефът на Булгаргаз си призна за танкерите с газ | StandartNews.com

"Булгаргаз" е купувал природен газ през търговци на по-високи цени през месец май и в следващите месеци след прекратяването на доставките от "Газпром", потвърди пред БНТ председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски.

Той подчерта, че е удачно да се използва правилната формулировка - търговци на газ, а не посредници. Търговците на газ са компании, които оперират на пазара и това е тяхната дейност - да купуват газ, било от Русия, било втечнен газ и да го продават. "Булгаргаз" са заменили липсващите количества.

"Ситуацията беше такава - от днес за утре се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дългосрочен договор с по-изгодни условия с такива с цени на текущи пазари, цената е по-висока. Това е кризисна ситуация, с която трябваше да се справим", каза той.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Незнание на управляващите, дългове заради газа. Говори Иван Иванов

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска цената, тъй като се забелязва успокоение през последната седмица. "За съжаление тенденцията няма да е в трайно намаление, тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон", каза той.

"Оттук-насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки. Единственото, което трябва да се прави, е да се управлява правилно и балансирано в следващите година-две, тъй като това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време", смята шефът на "Булгаргаз.

Топчийски потвърди, че за азерския газ не се плаща на договорена цена, тъй като не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след пускането на експлоатация на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

Важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е допълнителен, каза той.

За 7-те танкера с втечнен газ каза, че офертата е приета под условие и крайната дата за финализиране на договора е 19 август. Не смята, че цената на американските компании е изгодна - тя е близка до пазарни цени.

"За нас приоритет номер е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план", каза Топчийски.

Той отрече "Булгаргаз" да е на загуба, а напротив - за последния отчетен период е на оперативна печалба от 6.5 млн.

"Тези 500 млн., които бяха визирани като загуби, няма такива суми. Факт е, че все още имаме проблем със събираемостта. Ликвидността на дружеството е под въпрос. Основният длъжник е "Топлофикация София" и се опитваме да съберем по-голяма част от вземанията, за да имаме оборотни средства"1, каза Топчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай