Шефката на КЗК се появи бясна. Има ли картели в търговията

По думите на Юлия Ненкова Комисията има обосновани предположения за картели

Шефката на КЗК се появи бясна. Има ли картели в търговията | StandartNews.com

„Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от това, че в последните месеци се говореше как Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) нищо не прави, не влиза по магазините и не санкционира. Това не е вярно“, заяви в интервю за бТВ председателката на КЗК Юлия Ненкова.

По думите ѝ Комисията има обосновани предположения, че на пазара има картели.

„Образувахме три производства за картел. Картел може да се докаже много трудно. Това е споразумение и се съгласува между отделни субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други съгласно закона. Това е обмен на информация, която обаче не се извършва формално, а между веригите и отделните стопански субекти вербално. Тази информация те я крият. Вероятно картелиране има и в други сектори на икономиката“, обясни Ненкова.

"Ние влязохме във веригите, защото имахме обосновано предположение, че има картелиране на цените. Като вероятно картелиране има и в други сектори на икономиката, но ние сме претоварени с работа, защото е много трудно да се докаже", обясни Ненкова. В КЗК има данни за вербално обменяне на информация между веригите, както и чрез имейли, които обаче липсват. При една от последните им проверки на място пък, на адреса нямало никого.

89 млн. лева са събрани от КЗК за фалшива реклама, необосновано привличане на клиенти в ущърб на конкуренти на пазара.

КЗК работи както по сигнали от Комисията за защита на потребителите, така и от Министерски съвет. 

„Понеже повечето от политиците няма с какво да докажат собствените си качества, вечно някой е виновен – дали ще е КЗП или КЗК, по-рано беше КЕВР, толкова нескопосано беше уволнен председателят. КЗК не е нито Юлия Ненкова, нито някой друг. Това са 7 комисари, излъчени от различни политически сили“, коментира Юлия Ненкова.

По думите ѝ някои политици дори не знаели какъв е мандатът на КЗК.

„В ЕС мандатът на регулаторните органи, специално КЗК, са в срок до 9 години, 12 години - в Германия, а в САЩ комисарите са безсрочни. Те са приравнени на магистрати и не се сменят. Правомощията на регулаторните органи трябва да се увеличат със законодателни промени. В повечето случаи някои от субектите казват „Ако се обадим и ви напишем сигнал, ще бъдем уволнени““, каза още Ненкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай