Шефът на НАТО с поредица срещи в София

Шефът на НАТО с поредица срещи в София | StandartNews.com

София. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристигна в четвъртък вечерта на посещение в София, където му предстоят поредица срещи с държавното ръководство. Визитата му беше изненадващо съобщена през вчерашния ден. От съображения за сигурност до последно не беше известен точният час на пристигането му, както и маршрутите на кортежа му.

Той идва в страната ни по покана на президента Росен Плевнелиев.

Освен с президента в София Расмусен ще се види с премиера Пламен Орешарски и министрите на отбраната и на външните работи Ангел Найденов и Кристиан Вигенин.

Очаква се сред темите на разговорите да бъде и украинската криза.

"В посещението на Расмусен в България няма нищо извънредно и необичайно. То беше планирано във връзка с отбелязването на 10-годишнината от присъединяването на България в НАТО. Той имаше възможност да посети България сега. Другата причина за неговата визита е едно последно негово посещение преди да се оттегли от поста, тъй като от септември встъпва във функциите си нов генерален секретар – бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг", обясни в четвъртък Кристиан Вигенин.

Расмусен пристигна у нас от Чехия, откъдето предупреди Русия, че по-нататъшна руска интервенция в Украйна ще има сериозни икономически последици.

Президентът ще го удостои с орден "Стара планина" - първа степен, а Найденов ще награди генералния секретар с почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги" – I степен.

Расмусен посещава България само дни след като тук беше един от неговите заместници - Тери Стаматопулос, който се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в Алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай