Ще хвърли ли Петков държавата на уличните кучета?

"Промяната" организира протести, готви размирици

Ще хвърли ли Петков държавата на уличните кучета? | StandartNews.com
  • Ново мнозинство в парламента, финалната битка - по време на вота
  • "Промяната" организира протести, готви размирици

Внимавай какво си пожелаваш, гласи стара келтска поговорка. То винаги се сбъдва, но никога по начина, по който си мечтал.

Едва ли целуван и прегръщан по протестните площади през 2020 г., Кирил Петков си е представял, че само 6 месеца, след като стане премиер, ще се окаже също толкова мразен, колкото и Бойко Борисов, срещу когото насъскваше държавата.

Надали и Асен Василев, който прецизно планира възхода на управлението на "Продължаваме промяната", е подозирал, че политическите и бюджетните му сметки ще се окажат не просто криви, а в ръцете на опозицията. Но, също като съдбата, и политическата глупост обича шегите.

Пълна промяна претърпя парламентът. На 16 юни той осъмна с ново мнозинство. 126 народни представители от ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" казаха с вота си: Промяна на промяната. И с аплодисменти детронираха председателя на парламента Никола Минчев. За да дадат знак на Петков и Василев, че времето им изтече.

Слави разлая кучетата

Още в мига, в който Слави Трифонов разлая кучетата, слагайки край на управляващата коалиция, стана ясно, че нито бутиковите чихуахуа от "Продължаваме промяната", нито лъскавите йоркита в кабинета могат да издържат в боя с каракачанските овчарки в ГЕРБ, кавказките овчарки в ДПС, доберманите в ИТН и питбулите от "Възраждане". Уви, френският булдог на Нинова и дакелите на Демократична България не могат да помогнат на Петков. Лека категория са. Както метафорично се изрази Тома Биков от ГЕРБ, чихуахуа е миловидно кученце, но не може пази.

Въпросът колко струва един депутат оголи зъбите на всички, след като премиерът обяви, че търси 12 свестни депутати, които да му попълнят мнозинството. И започна срещи с хора от ИТН в хола на Радостин Василев.

Излизането от ИТН на спортния министър в оставка и отцепването на петима от депутатите на Трифонов даде старт на боевете до кръв.

Първи рунд бе провокираното от ИТН изслушване на външния министър Теодора Генчовска. То освети задкулисните договорки на Петков за промяна на българската позиция за Северна Македония. И стана причина кабинетът на пожар да приеме решение, с което всяко предложение от Макрон отива първо във външната комисия на парламента.

Втори рунд вдигна и градуса на напрежението, и залозите. ГЕРБ внесе вот на недоверие, светкавично подкрепен от ДПС, ИТН и "Възраждане".

Трети рунд приключи на месо. Още с вкарването на точката за отстраняване на Никола Минчев новото мнозинство в парламента бе очертано и преброено - 126 гласа, предостатъчно за сваляне на кабинета. Затова и дебатът за оставката бе старт на голямата битка, която предстои.

Новите разделителни линии - предатели, мафия, фикция

Дебатът за оставката на Никола Минчев бе всичко друго, но не и дискусия за парламентаризма у нас и ролята на първия сред равни. Власт и опозиция влязоха в парламента нахъсани за жестоки схватки. Петков дори отмени визитата си в Азербайджан, за да строи почти целия кабинет на банките в парламента.

Мафията си поиска държавата бяха първите думи на Андрей Гюров в защита на Минчев, които взривиха залата. Наричате ни мафия, а искате подкрепа от нас, за да стоите на власт, скочи възмутено Тома Биков. Позор и дъно за българския парламент, нанесе удар Йордан Цонев. Мафия е да предаваш националния интерес, продължи Ерджан Ебатин. Ако за Вас е приемливо някой да Ви нарича мафиот, не допускайте народните представители да бъдат обиждани от хора, които правят такава автооценка, призова Мустафа Карадайъ. И заяви, че с оставката на Минчев парламентът го освобождава от мафията, задкулисието и корупцията.

"Вашата група събира предателите, а премиерът лично се разхожда да ви убеждава", сръфа отцепниците Тошко Йорданов. Днес ще извършите предателство към българския народ, озъби се на ИТН Кирил Петков.

Тошко Йорданов захапа и Настимир Ананиев, наричайки го цветарка, защото е обиколил всички партии. И заяви, че Слави Трифонов няма "тъпата фиксация" да бъде министър.

За първи път защитните пледоарии бяха не от депутати, а от министри. Новаците на ПП четяха с патос панагерици за Минчев, тежкият лай дойде от премиера, Радостин Василев и Асен Василев.

Ние сме, няма да ни свалите, няма да ни спрете, хвърли се в боя Асен Василев. Речта му бе с блясък в очите и крясък в устата.

Толкова е дълбока кризата, че вие сте готови да се прегърнете с "Възраждане", г-н Карадайъ, за да ни свалите от власт. Толкова е дълбока кризата за хората, които си стоят в сараите и се опитват да управляват държавата, налетя на ДПС Василев. Случайни минувачи злоупотребяват с името на Ахмед Доган, възмути се лидерът на ДПС. И разказа как почетният председател на Движението е водел от затвора нелегалната борба срещу тоталитарния режим.

Вместо държавна политика в името на хората, вие правите политика в името на фирмите на мафията и задкулисието, категоричен бе Мустафа Карадайъ. И заяви: Ще продължим да се борим срещу крадците, задкулисието и мафията. Нито вашият гьонсуратлък, нито вашата наглост, нито вашата арогантност могат да ни спрат да защитаваме мира, стабилността и сигурността в нашата Родина България.

Сценарият "Нови протести"

Очаквано, парламентът прие оставката на Минчев. Но опозицията го аплодира, обявявайки че като парламентарен шеф е бил на ниво, но е станал жертва на Петков. Само няколко часа по-късно заканата на Асен Василев, че отново ще има протести на жълтите павета, стана факт. Докато Лена Бориславова обясняваше в тв студиата, че в пленарната зала е извършен преврат, агитки на "Продължаваме промяната" се събраха пред Народното събрание, за да скандират "Мафията вън". В кулоарите на властта плъзнаха информацията, че в деня на вота "Промяната" ще провокира и размирици.

Оттук нататък е ясно едно: Промяната не продължава, тече промяна на промяната. Въпросът е само в името на кокала ще хвърли ли Петков държавата на уличните кучета?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай