Що е то луксозна сграда с мебели, без ток и достъп? Отговаря министър

Най-проблематична остава компютърната връзка на газопровода със съоръженията в Гърция

Що е то луксозна сграда с мебели, без ток и достъп? Отговаря министър | StandartNews.com

Газовата връзка с Гърция не е готова. Обектът  изглежда като луксозна сграда с мебели, до която обаче няма ток и добър достъп. Това каза пред репортери министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след инспекция на Междусистемната газова връзка на българска територия, която направиха съвместно с вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Шишков потвърди, че за по-бързото завършване на обекта ще има всекидневни проверки от регионалните структури на ДНСК в Хасково и Стара Загора. Ежедневно те ще докладват за извършените строително-монтажни работи. На практика надзорната фирма ще получи офис в централата на ДНСК. Така ще може заедно с  началника на дирекцията да събират всички необходими документи за пускането на конектора в експлоатация. „Искаме, докато строителят си завършва недовършените строителни дейности, надзорът и ДНСК да проверят всички документи за готовите сегменти,  за да няма забавяне в последствие“, отбеляза Шишков. Това ще позволи да се спечели време и когато строежът бъде готов, още на следващия ден да бъде сформирана приемателна комисия и газопроводът да се въведе в експлоатация.

Министърът информира още, че МРРБ е в постоянен контакт с изпълнителя на проекта. Част от дейностите, които бяха отчетени като недовършени, вече са почти готови. Сред тях са ключов противопожарен водопровод. На инспекцията днес бе установено обаче, че все още има недовършена замазка по конструкцията на газоизмервателната станция в Стара Загора. След завършването ѝ сградата ще бъде разчистена, защото сега е като строителна площадка.

Министър Шишков подчерта, че приоритетно ще се работи за пускането на газовата връзка, а всички довършителни дейности, като изграждане на обслужващи пътища, възстановяване на щети по напоителни канали и др., ще се завършат на втори етап. Това, което няма да попречи обектът да се ползва, ще бъде реализирано на първи етап, увери регионалният министър.

Според Шишков най-проблематична остава компютърната връзка на газопровода със съоръженията в Гърция. Тя е от съществено значение, за да потече газ.

„Няма да създаваме напрежение около обекта като търсим пропуски от строителя, защото от това никой няма нужда. Гледаме позитивно на нещата. Считаме че той е разбрал отговорността на  времето, на това че трябва да завърши обекта и разполага с комфорта цялата държава да помага да завърши най-важните части от него, за да го въведем в експлоатация и да работи. Разрешението за ползване не е само документ, то е гаранция, че обектът може да се ползва“, посочи Шишков.

В проверката на Междусистемната газова връзка Гърция - България участваха началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Деляна Панайотова, областните управители на Стара Загора и Хасково – Иван Чолаков и Минко Ангелов, заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева, главният инженер на обекта Стефан Пипков и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай