Шаренкова каза защо България трябва да се гордее с кмета на Перник

Станчо, както го наричат неговите съгражданите, доказа, че е достоен кмет, каза социалистката

Шаренкова каза защо България трябва да се гордее с кмета на Перник | StandartNews.com

Когато говорим за хората, защитили с достойнство своето име и довели до щастлив край сагата със Сашко от Перник, която разчувства България, сме длъжни да споменем още едно име. В рамките на уникалната спасителна операция отново като фигура на лидер и организатор от национален мащаб се доказа Станислав Владимиров – кметът на Перник! Това заяви проф. Светлана Шаренкова в статия за случая с 12-годишния Александър, който бе 9 дни в неизвестност.

Станислав Владимиров пръв ангажира с темата медиите, призова гражданите за реакция, бе редом с доброволците денем и нощем, ангажира институциите, даже докара в Перник лично президента. Казваме „отново”, защото той го направи и преди 3 години! - написа Шаренкова. И му благодари с думите: "Дерзай, кмете, тепърва ти предстоят много предизвикателства! По пътя, по който си тръгнал, ти ще ги преодолееш!"

Ето цялата статия на Проф. Светлана Шаренкова:

Благодарим ти, кмете!

Проф. Светлана Шаренкова

България отдавна е превърната в страна, обръгнала на скандали и трагедии, често предизвикани от институционално или човешко безхаберие. Свикнахме с нещастието, болката и дори смъртта.

Но тези дни един човешки казус изненадващо събуди доброто във всеки българин и ни върна надеждата, че във все още болното ни от себичност и безразличие общество са възможни две неща – да бъдем обединени в нещастието, за да сътворим заедно добро!

Иде реч за случая с малчугана от Перник Сашко, който се загуби, но оцеля цяла седмица в планината. За да бъде открит жив и невредим и да даде надежда, че е възможно да се обединим в името на човещината и доброто.

Да, типично по  нашенски, докато течеше търсенето на детето, в някои жълти медии се тиражираха всевъзможни спекулации и конспиративни теории.

Но най-важното е, че Сашко е жив! И е не по-малко важно, че България отново намери своите герои – доброволците Веско и Милко, които откриха детето, които отказаха щедрата награда от 100 хиляди лева, обявена от отчаяния баща.

Стотици бяха хората, които, без да чакат облаги, също търсиха страдащото от аутизъм момченце. Стотици бяха представителите на МВР, местните власти, Червения кръст, Планинската спасителна служба, които изпълняваха достойно и безкористно дълга си.

Явно все още са живи традиционните български ценности като солидарността и чувството за общност, грижата за живота, здравето и бъдещето на децата ни!

И когато заговорихме за хора, защитили с достойнство своето име и довели до щастлив край сагата, която разчувства България, сме длъжни да споменем още едно име. В рамките на уникалната спасителна операция отново като фигура на лидер и организатор от национален мащаб се доказа Станислав Владимиров – кметът на Перник!

Той пръв ангажира с темата медиите, призова гражданите за реакция, бе редом с доброволците денем и нощем, ангажира институциите, даже докара в Перник лично президента. Казваме „отново”, защото той го направи и преди 3 години!

Тогава като току-що избран кмет на миньорския град „хвана бика за рогата” и се справи с огромния, с години забатачен проблем с безводието в Перник, ангажира държава, медии и всевъзможни институции и започна да обновява и ремонтира града, да защитава обществената собственост и интерес. Тогава надмогна политическите пристрастия и партийна кариера в името на родния град, за което бе низвергнат от ръководството на своята партия като „вътрешна опозиция”. Но го направи заради доброто на перничани!

Днес той отново показа съпричастие, солидарност, способност за денонощна работа и организаторски талант – защото като кмет и патриот, но и като български мъж и баща, той отдаде сили и човещина за спасяването на малкия Сашко. Кметът Станислав Владимиров заслужава човешкото БЛАГОДАРЯ!

Заслужава го не само от бащата и близките на детето, не само от спасителите и доброволците, които намериха своя спонтанен и естествен лидер, но и от всички перничани и българи. Защото на фона на системното безхаберие и ширещата се злоба и егоизъм сред политическите елити, които се занимават само със собствените си удобства, привилегии и далавери, се намери един млад човек, но достоен и зрял управленец, който да покаже, че мисията на властта е работата в името на хората – не абстрактно, а конкретно – когато хората, семействата и гражданите се нуждаят от грижите на своите кмет, община и държава.

Станчо, както го наричат неговите съгражданите, доказа, че е достоен кмет!

Твърд пред трудностите, упорит в постигането на обществените цели, но и солидарен с хората и техните болки. Управлението му е пример как местната власт може да работи за хората, да поддържа жива връзка с техните проблеми, да носи отговорността и грижата, с която са го натоварили хората.

Дерзай, кмете, тепърва ти предстоят много предизвикателства! По пътя, по който си тръгнал, ти ще ги преодолееш!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай