Сглобката - Game over

Всичко коз и една седмица спатия метър - Борисов направи "Промяната" валат

Сглобката - Game over | StandartNews.com

* Всичко коз и една седмица спатия метър - Борисов направи  "Промяната" валат

* Петков се изложи пред президента, ПП и ДБ мислят за раздяла

Коз, коз, коз... и накрая седмица спатия - метър. За 5 дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи валат "Промяната" и затвърди реномето си на най-добрия кортоиграч в политиката у нас. 

Всичко коз обяви ГЕРБ на ПП-ДБ след голямото надлъгване по преговорите за кабинет, започнало още на 6 март, когато зад гърба на Борисов и Габриел Николай Денков подаде оставка на правителството, а мнозинството на "Промяната" побърза да я приеме, вярвайки че така вдига залога за министри в ротационния кабинет. 

Разиграването в последните дни бе толкова бързо и шеметно, че когато в неделя, в навечерието на Благовещение, Кирил Петков и Христо Иванов чуха от Габриел "Капо", не можаха да повярват на ушите си. 

Че ГЕРБ държи всички козове и играта върви към своя край, се разбра в миналия петък в "Панорама". Там стана ясно, че Борисов се е срещнал с Асен Василев, а Габриел заяви, че трябва да се направи всичко възможно страната да не отиде на избори. Всеобщото мълчание по преговорите обаче говореше друго.

Приемането на всички условия на "Промяната" отпуши през уикенда водопада на алчността на Кирил Петков и Христо Иванов и счупи окончателно сглобката.

Отстъпихме за министерство на отбраната, отстъпихме и за енергетиката. Тогава дойде ново условие от ПП - поискаха смяна на вътрешния министър, разкри в неделя привечер Мария Гариел. И обяви: Край, отиваме на избори. Още на следващия ден тя депозира в парламента отказа си от номинацията за премиер. А ден по-късно, по бързата процедура мина и последният коз на ГЕРБ - решението в парламента, с което първият мандат официално приключи като неуспешен.  

Отчаян опит за нова игра направи от трибуната на НС ген. Атанас Атанасов, който помоли Борисов за кабинет с втория мандат, но с премиер, когото ГЕРБ посочи и сегашните министри. Отговорът НЕ изплющя като шамар. 

Срамни за "Промяната" сцени последваха в сряда. Скандал пред очите на цяла България се разрази в Президентството при връчването и връщането на втория мандат за съставяне на правителство. Румен Радев и Кирил Петков влязоха в словесен дуел за служебното правителство, след като Петков три пъти със сълзи на очи помоли президента Румен Радев да насрочи избори 2 в 1. Те са най-изгодни за ПП-ДБ, тъй като енергията от европейския вот за тях, ще им налее и парламентарни гласове.

Социолозите са категорични, че при парламентарни избори на 2 юни и европейски на 9 юни, както сочат времевите изчисления на вота за НС, "Продължаваме промяната - Демократична България" ще се сринат на националния вот. Късно е за молби, отговори Радев, без да крие пренебрежителната си усмивка.

Сега започва новото раздаване - за служебен премиер. А за партиите - най-интересната предизборна кампания. ГЕРБ и ДПС са отдавна готови за нея. 

"Промяната" и "Демократична България" обаче е в тежък период. Те искат да са заедно на парламентарните избори, защото иначе катастрофират. И да са разделени на европейските - защото са от различни политически семейства. Така че, новото надцакване тепърва започва. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай