Сезонът на голямото политическо оправяне

Депутати показват среден пръст и налитат на бой

Сезонът на голямото политическо оправяне | StandartNews.com
  • Депутати показват среден пръст и налитат на бой

  • Мераците тръгнаха от палавия анализ на министър Събев

Дали Кирил Петков ще изпълни заканата си "да оправи ДПС", не е ясно. Защото, както каза Хамид Хамид, "мнозина вече плакаха - дори и по-големи бабаити". Ясно е обаче, че времето се оправи, а с него се отприщиха и летни мераци за голямото политическо оправяне.

Абсолютно неочаквано първият трепет дойде не от ентусиазирания млад премиер, а от побелелия транспортен министър.

В неделния праймтайм без червена точка на екрана  Николай Събев подробно обясни кой кого и как оправя в коалицията. Ние сме като италианско семейство, но проблеми в спалнята нямаме, стъписа публиката Събев, въпреки уточнението, че си играе на асоциации.„В тази игра ролята на президента Румен Радев е на тъщата, която дава указания какво да правим в леглото. Тези, които предричат предсрочни избори, пък са съседите на семейството, които чуват сутрин много шум", продължи Събев с палавия анализ върху драматичните скандали в управляващата коалиция. 

За разлика от него вицепремиерът и финансов министър Асен Василев загърби закачките и се зае брутално да оправя всички политически и икономически врагове. С един единствен закон. С него, под благовидния предлог, че ще брани финансовата и икономическа система, кабинетът създава извънреден орган, който в нарушение на конституцията ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества само по донос.

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци. Нещо повече - предвижда се държавата да оправя финансовото положение на всеки, който доносничи. Така масовото оправяне обаче взриви парламента и за първи път обедини и управляващи, и опозиция: "Фашистки закон". Опит да им бъдат извити ръцете заради твърдата позиция за Северна Македония, видяха в закона ИТН. Няма разумен човек, който да каже "ДА", възмути се БСП, Текстовете създават проблеми с Конституцията и с Европейската конвенция по правата на човека, скочи Христо Иванов и обяви, че никога няма да благослови "създаването на такъв тип проблеми".

Законът е за разправа вътре в коалицията, коментира Хамид Хадид, сравнявайки текстовете с трудовете на Лаврентий Берия. И наказателни лагери ли идват, попита Мая Манолова и обяви, че "Промяната" задмина и ГЕРБ.Усетил бумеранга на оправянето, Асен Василев два пъти си изми ръцете с правосъдното ведомство, прехвърляйки авторството върху екипа на Надежда Йорданова. Но оттам получи приятелски огън - ведомството се разграничи от текстовете и обясни, че те няма как да излязат от министерството, което защитава върховенството на закона.

Накрая главният прокурор Иван Гешев обяви от Брюксел, че за да има български закон "Магнитски", Василев и Петков трябва да почакат, за да приеме първо  общоевропейския. В опит да свали напрежението, в четвъртък Василев набързо опраска "Газпром", обявявайки че България няма да сключва нов договор с компанията за доставка на синьо гориво. Кирил Петков пък му омръзна да го опраскват заради българското вето върху преговорите на Северна Македония за ЕС. И реши веднъж завинаги да се погрижи за вдигането му.

Френска целувка трябваше да завърши с фойерверки при Макрон. Но планът бе разкрит, а президентът Румен Радев остро скочи срещу замесването му в тройката.На този фон Демократична България набързо оправи агентите на бившата Държавна сигурност, като прокара закон, според който имената им ще се обявяват при всяка проверка за публична държавна служба. Досега данните за веднъж съобщен доносник или агент не се огласяваха повторно. Дълбока законодателна немощ, нацупи се БСП.

Докато всички финансови експерти от последния четвърт век дружно се опитваха да оправят членството на България в еврозоната, дойде лошата вест от Брюксел. Оказа се, че само Хърватия влиза в клуба на богатите, защото ние не можем да се оправим нито със приемането на ново банково законодателство, нито със зловещите цени, които отдавна си ни оправят. На всичкото отгоре вече ни налегна и  притеснението кога ще се оправят нервите на политиците. "Продължаваме промяната" реши да цапне върлия си враг - "Възраждане".

Острието Искрен Митев обиди от трибуната Костадин Костадинов.

"Г-н Копейкин продаде хората, купи си къща с техните пари, а парите, които му останаха, си ги обърна в евро", заяви Митев. И си навлече твърдия отговор на Костадинов: "Тъпак".

Нагонът прерасна в групови страсти, когато Митев опъна вратовръзката на Костадинов. После се оправда, че просто искал да му я оправи, защото била накриво.Мелето роди две наказания "порицание". Но се оказа заразно. Ден по-късно депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров извади отново аксесоарите на Ицо Хазарта и оправи ГЕРБ, показвайки им среден пръст. Даже го документира в селфи. 

Суматохата излезе далеч извън парламента, когато стана ясно, че брутално оправени бяха украинските бежанци, които трябваше да сменят 5-звездните хотели с палатки, фургони и детски лагери из страната.Сезонът на оправянето тепърва започва. В юнската жега политиците ще се опитат пак да оправят бюджета, бизнесът ще е принуден пак да оправя цените. А народът все по-малко ще си задава въпроса: А кога най-после ще се оправим?  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай