Северна Македония ври. Нови антибългарски протести

Нова демонстрация с обидни лозунги

Северна Македония ври. Нови антибългарски протести | StandartNews.com

Антибългарските протести в Северна Македония продължават.

"Ултиматум, не благодаря", бе мотото на поредната демонстрация в Скопие. Девети ден продължават протестите срещу френското предложение в преговорите за еврочленството с България, съобщи МКД. 

Протестиращите определят т.нар. френско предложение като опит за българизация на страната.

Участниците, водени от опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и Левицата, с македонски знамена и транспаранти преминаха по познатия маршрут - покрай сградите на правителството, Министерството на външните работи и  парламента.

Демонстрациите са всеки ден от 19 часа, с изключение на петък, когато недоволството беше изразено чрез блокади в Скопие и на главните пътища Щип - Велес, Струмица - Радовиш и Плетвар - Прилеп.

Протест не се проведе в събота заради мюсюлманския празник Курбан Байрам.

Вчера МВнР изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Поводът са констатирани многобройни прояви и лозунги, насочени срещу България, по време на протестите в Скопие.

Отношенията межу РСМ и България се обтегнаха след като бе запален български културен център в Битоля, само няколко дни след неговото откриване. За деянието бе задържан македонския изпълнител Ламбе Алабаковски.В края на юни българския парламент прие предложението на френското председателство и вдигна ветото срещу РСМ.

Междувременно стана ясно, че македонските депутати ще обсъдят френското предложение в четвъртък от 13 часа.  Тогава ще се проведе пленарна сесия на Асамблеята с единствена точка от дневния ред.

Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски каза, че те настояват информацията, изпратена от правителството, да бъде върната като непълен материал и че с такъв документ се накърнява достойнството на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай