Сергей: Планът "Юнкер" стартира през лятото

Сергей: Планът "Юнкер" стартира през лятото | StandartNews.com

Енергийната инфраструктура е стратегически проект за България, заяви президентът на ПЕС

Интерконекторът за газ между България и Гърция е стратегически проект, който трябва да намери финансиране по плана "Юнкер". Цялата енергийна инфраструктура е стратегическа за България, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на международна конференция по линия на европейските социалисти "Справедлив растеж 2015". Форумът на високо равнище се провежда в Брюксел и на него ще присъстват политици и експерти от Европа, Америка и Япония.

Комисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, председателят на групата на социалисти и демократи в Европарламента Джани Питела ще се включат с презентации по време на конференцията. Форумът се открива в четвъртък от Станишев. Водещите изказвания са на тема "Насърчаване на растежа в Европа".

Планът "Юнкер" е заслуга на европейските социалисти, припомни пред репортери президентът на ПЕС. Станишев отбеляза, че групата на социалистите подкрепи новата Европейска комисия срещу стриктен ангажимент за стратегически план за инвестиции. През декември Жан-Клод Юнкер спази поетия ангажимент към евросоциалистите и представи план на стойност 315 млрд. евро, насочен към стимулиране на икономическия растеж и заетостта в ЕС. Колкото по-бързо стартира планът, толкова по-добре за всички държави, каза Станишев. "Аз се надявам наистина през лятото той да заработи, още повече, че сега Европейският парламент работи в ускорени темпове, за да се изчистят всички критерии и механизми по кандидатстване", каза соцлидерът. Станишев настоява да бъдат създадени работни групи, които да помогнат на отделните държави в усвояването на средства и разработването на проектите. Както вече стана ясно, над 2000 проекта са предложени вече от държавите членки за финансиране по новия инвестиционен план, сочат неофициални данни на европейските институции.

Енергийната инфраструктура е важна за България, подчерта Станишев. Всеки един проект, който засилва нашата свързаност с трети страни, дава допълнителни алтернативни източници за енергийна сигурност, е част от политиката на енергийния съюз, каза президентът на ПЕС. По думите му планът "Юнкер" в момента навлиза в активната си работна фаза и е много важно "да даде резултат за всички граждани на ЕС, в това число и за българите". Станишев е провел разговори с премиерите на Чехия и Румъния, както и с министър-председателя на България Бойко Борисов за проектите, свързани с Централна и Източна Европа. Настоявам в плана "Юнкер" да се спази регионалният баланс, отсече Станишев. По думите му не трябва страните от Централна и Източна Европа да бъдат в периферията на финансирането, а държавите от този регион да кандидатстват включително и с общи проекти за взаимна изгода. Трябва да гарантираме със съвместни усилия, че нашият регион няма да бъде изоставен или подминат от тези процеси, посочи Станишев. Затова социалистите настояваме за прилагане на инвестиционния план да помогне за кохезията, или иначе казано, за сближаването на страните, за икономическото развитие на по-слабо развитите държави, защото това е част от европейската философия, отбеляза президентът на ПЕС.

Идеята за изграждането на газов хъб в страната в България е добра, но трябва да знаем, че по нея ще потече газ, каза Станишев. Засега няма яснота за съжаление, но това е сложен процес, не отхвърлям тази идея, но трябват усилия, подчерта соцлидерът. И допълни: "Най-важното е в една държава да има последователност, а ние 25 години се нагледахме на партизанщина - всяко едно правителство едва ли не отрича направеното от предходното. Накрая на 25 години нямаме реализиран един голям икономически проект на територията на България, един голям инфраструктурен проект, който да ни донесе печалба, работни места, доходи в бюджета. Това е тъжното за страната. И аз съм готов да подкрепя всяка идея, която е работеща, независимо от кого произтича, но трябва да имаме национални приоритети. Да работим заедно така, че нещо да се случи - в това число и за газовия хъб и за която и да е идея."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай