Сензация от "Възраждане". Ето я датата на следващите избори

Според Кристиан Вигенин от БСП сформирането на кабинет ще е трудно

Сензация от "Възраждане". Ето я датата на следващите избори | StandartNews.com

Тома Биков от ГЕРБ, Венеция Ангова от "Продължаваме Промяната", Петър Петров от "Възраждане", Кристиан Вигенин от БСП, Надежда Йорданова от "Демократична България" и Виолета Комитова от "Български възход" се включиха в днешния дебат в "Референдум" по БНТ на тема съставяне на правителство.

Тома Биков възприема изявлението на президента за забавянето на мандатите като добронамереност да се удължи животът на Народното събрание.

"Очевидно в рамките на една седмица няма да се постигне някакъв резултат. Друг е въпросът, че има определени закони, които са важни и трябва да се приемат и това е едновременно да се удължи животът на 48-ото НС Но според мен най-важната функция на един парламент е да избере правителство и ако не го направим, значи сме се провалили всички."

"Възраждане" са песимисти, че ще бъде съставено правителство, защото интересите на партиите са твърде различни. Петър Петров дори прогнозира датата на следващите избори:

"Дори така разчитаме знаците от президента, който очевидно не желае да има избори януари и предизборна кампания декември месец. По мое предположение изборите ще бъдат на 5 март, неделя, което значи, че на 5 януари ще бъде разпуснато НС, с оглед на дадените заявки ще има ли или не внесен проектобюджет от служебния кабинет и с оглед на това да се постигне една по-висока избирателна активност", каза той.

"Дали ще продължи да същества Народното събрание и дали ще се състави кабинет зависи от това дали изборът на председател, въпросът ми е към г-н Биков, е пакетна сделка председател + правителство или по-скоро е “малък шлем” председател + хартиена бюлетина", коментира Венеция Ангова от ПП.

Тома Биков отговори, че председателят не е оформил мнозинство.

Дължим на българското общество редовно управление, защото то е по-добрият вариант, когато има съпътстващи кризи, каза Надежда Йорданова от ДБ.

"Не трябва да допускаме да имаме продължаващо управление на служебни правителства, които са изцяло под властта на Румен Радев, който в своите поведения е непоследователен, особено в геополитиката", заяви тя.

Тя отново каза, че "Демократична България" няма да подкрепят мандат на ГЕРБ и коментира, че очакват от "Продължаваме промяната" да положат усилия за втория мандат.

Според Кристиан Вигенин от БСП сформирането на кабинет ще е трудно, но ако се обедини около най-важните закони в следващите месеци, парламентът ще работи с плаващи мнозинства по различни въпроси.

"Ако все пак се формира някакъв тип правителство, което аз допускам, че няма да стане нито с първия, нито с втория мандат, можем да стигнем до вариант, в който да се обединят политическите групи около някакъв тип програмно правителство с ясен хоризонт на действие, ясна програма и намерения, но ми се струва, че дори това ще бъде трудно."

Ако "Възраждане" получат третия мандат, ще преговарят с всички партии, ще го върнат изпълнен и ще го подложат на гласуване, заяви Петър Петров. На въпрос има ли партии, които да подкрепят приоритетите на "Възраждане" той отговори:

"Това ще разберем едва когато другите парламентарни групи узреят при трети мандат, че наистина трябва да се обединят около тези прироитети, които ние поставяме на първо място".

От "Български възход" се надяват правителство да се състави още с първия мандат.

Всяко следващо правителство ще бъде сложно, съставено от много компоненти и с кратък живот. Вече сме навлезли в турбулентен период. Виждам едно страхотно противоречие в партиите в нашия парламент - всички са демократични, всичките са част от една демократична общност и парламентарна република, но в същото време много държат да управляват сами. Извинете, това е характерно за тоталитарните режими", каза Виолета Комитова.

По думите на Кристиан Вигенин има партии на статуквото и партии на промяната, но статуквото не иска да си отиде, а промяната няма сила да дойде.

"Или да тръгнем към създаване на безпринципно правителство, само и само за да има правителство или да си държим на принципите и да се окаже, че нито едно от тези две противоборстващи си сили може да надделее, както стана и при избора на председател", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай