Семеен данък от 2015 г.

Закриват 136 агенции, ревизират съмнителните обществени поръчки

Семеен данък от 2015 г. | StandartNews.com

София. Семейно подоходно облагане от 2015 г. предвижда кабинетът на Пламен Орешарски. Целта е в домакинствата да остават повече пари за харчене. Това е записано в проекта на дългосрочната програма на правителството, с който "Стандарт" разполага. Той носи името "Държавност, развитие, справедливост". Предстои проектът да бъде обсъден от пленума на БСП в петък, ден преди традиционната сбирка на червените на връх Бузлуджа. След това той ще бъде представен и приет от парламента преди лятната ваканция на депутатите.

Целият план можете да намерите в темата ни тук.

Програмата предвижда семейното облагане да бъде въведено през втората половина от мандата на кабинета, с говорката, че ще стане факт след "анализ на социалните и фискални ефекти". Засега не е ясно точно какъв ще е механизмът - дали ще е намаляване на данъчната основа на един от родителите с определена сума според броя на децата, или ще бъде избран друг подход, обясниха пред "Стандарт" източници от социалното министерство. В проекта не се предвижда отказ от 10-процентния плосък данък и въвеждане на прогресивна скала на облагане, както бе записано в предизборната програма на БСП.

Кабинетът предвижда и да увеличи детските добавки, които повече от 5 г. стоят замразени на 35 лв. Преди време родителски организации настояха те да станат поне 50 лв. Решение за точната сума, обаче, още не е взето. Причината е, че добавки получават 809 000 деца, което струва на хазната 490 млн. лв. Ресурсът е значителен и дори най-малкото увеличение изисква голяма сума, обясниха експерти. Засега не се предвижда детски да получават всички, а само родителите с ниски доходи. Получаването им, обаче, вече ще бъде обвързано и с изпращането на хлапето в предучилищна група. В момента това условие важи само за учащите.

Правителството планира в рамките на 4-годишния му мандат минималната работна заплата да е 450 лв. В момента тя е 310 лв. и не е предвидено до края на годината да бъде увеличена. Повишението ще зависи от ръста на производителността на труда, инфлацията и конкурентоспособността на икономиката.

В плана е залегнало и най-дискутираното в предизборната кампания обещание на БСП - откриване на 250 000 нови работни места до края на управленския мандат.

И в новия план е предвидено замразяване на годините и стажа за пенсия, без да е посочено за какъв период от време. Предвижда се още предсрочно пенсиониране при недостиг на до 2 г. стаж или възраст. Кабинетът се ангажира, че до края на мандата ще вдигне максималния осигурителен доход до 10 минимални работни заплати. т.е. 4500 лв.

Правителството ще ревизира и обществени поръчки при съмнения за злоупотреби. В нов закон ще бъдат въведени електронните търгове - целта е да се заобиколи, където е възможно, човешкият фактор, който предполага корупция. БСП и ДПС ще пишат и 10-годишна програма за реиндустриализация на икономиката. Това може да се изтълкува и като заявка за още един мандат във властта, коментираха депутати.

Предвижда се още намаляване на държавните и ведомствени такси, особено за стартиращ бизнес.
Ще се прекрати възможността за едностранна и произволна промяна на лихвата от банката по сключен договор за кредит въз основа на субективни критерии. Има възможност и да отпаднат необоснованите такси, които допълнително оскъпяват кредита. С промени в Гражданско-процесуалния кодекс ще бъде отменено правото на банките, ЕРП-тата, мобилните оператори и топлофикациите да получават изпълнителни листа по кратката процедура срещу физически лица, която е валидна само за държавните институции.

Новата власт ще пише и закон за личния фалит и абсолютна давност за погасяване на задължения. Такъв закон бе подготвен и при предишното управление на ГЕРБ, но така и не бе приет окончателно.

Властта планира да увеличи капитала на Българската банка за развитие, но няма подробности. Трезорът ще създаде клонова мрежа. Липсата й затруднява малките и средните предприятия, създава се междинно звено, което ненужно оскъпява дейността по кредитиране и влияе върху пазарния дял на ББР, пише в документа. Вероятно ще бъдат закрити 136 държавни и национални агенции, тъй като се предвижда разпределяне на техните отговорности по министерствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай