Селфи срещу хаштаг за вота

Селфи срещу хаштаг за вота | StandartNews.com

Бойко взриви Фейсбук с магнолиите и Чарли, Кадиев сам пише постовете си

Селфи с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу хаштага #ЗаХората на БСП или #Коренна промяна на ДСБ. Искаме или не, изборите от години вече се провеждат активно и в социалните мрежи. Лидерите, членовете, симпатизантите на ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ и Реформаторския блок са превзели до такава степен нета, че стените във Фейсбук и Туитър изглеждат като предизборни студия. За местния вот от управляващото мнозинство са подготвили специални приложенията за телефони и таблети, чрез които ще се предават новини в реално време за кампанията. "Към тях ще има и линк към фейсбук, в който младежите на ГЕРБ ще са много активни. Няма да използваме тролове", гарантира преди ден шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той самият също е много активен в мрежата и непрекъснато публикува снимки от срещи и мероприятия. Лидерът на партията и министър-председател Бойко Борисов пък безспорно е фаворит на хиляди фенове във Фейсбук. И с най-безобидните си снимки - като тези с магнолиите или с кучето Чарли предизвика виртуално цунами.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е принуден да прави цели фотосесии по време на посещенията си в страната заради опашките за снимки с него

Активността на герберите взе своеобразен пик по време на националното събрание на партията в зала Арена Армеец. Близо 15 000 членове на ГЕРБ буквално превзеха интернет каналите със селфита, общи снимки, фотоси с министрите от кабинета и др. Депутатът от Бундестага Ханс-Петер Улф не скри възхищението си от гледката в "Арена Армеец" на 13 септември и призна пред множеството, че иска да направи снимка за канцлера Ангела Меркел. Два дни по-късно събитието още беше №1. И предизвика пиперлив коментар в профила на военния министър от кабинета "Орешарски" Ангел Найденов. Той захапа ГЕРБ с котарак в мрежата:

"Кошмар! Почти всички от приятелите ми споделят снимки от събития на ГЕРБ! А ние с Том се чудим. Безподобен наглец, приема всичко за свое, но иначе е симпатичен! И безстрашен!", написа Найденов под снимката на красивия котарак. Социалистът е далеч по-неизвестен в мрежата от половинката си Мая Манолова. Но пък има много добър усет на фотограф, защото повечето снимки прави сам с таблета си. Доскорошният му съпартиец Георги Кадиев, който сега е кандидат за кмет на АБВ и коалиция "Сердика" за София, от години поддържа 2 профила във Фейсбук и един в туитър. Острието получи рамо лично от лидера на АБВ Георги Първанов за вота, а активността му в социалните мрежи не е намаляла заради кампанията, напротив.

"Държа сам да пиша постовете си. Винаги си личи, когато друг ти ги пише", обясни на хилядите си последователи Кадиев преди дни. Образователният министър от миналото правителство Анелия Клисарова сега е кандидат кмет за Варна. Клисарова е подкрепена от БСП, а в нета очаквано най-активен за кампанията й е председателят на ГС на БСП край морето Борислав Гуцанов.

От номинацията й до сега и той, и червените от Варна не спират да публикуват снимки в нета. Кметовете на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Портних и Иван Тотев са в челните класации по активност в социалните мрежи. Ако искате да следите новините за София, Бургас, Варна, Пловдив или за Велико Търново, просто се абонирайте за профилите им. Даниел Панов също ще ви изненада приятно със снимки и информация под Царевец. Пресцентърът на ДПС от години работи с Фейсбук и туитър. Вероятно репортерите помнят, че първият официален профил на пресслужба беше точно тази на Движението. Повечето от евродепутатите и депутатите от ДПС са в мрежата със собствени профили. И непрекъснато информират членове и симпатизанти за свои инициативи. 

Пресцентърът на ДПС предаваше почти в реално време форума на либералите в София и не пропусна да публикува посланието на лидера на Движението Лютви Местан за 25-тата годишнина на фондация Фридрих Науман.

От БСП признаха, че за пръв път използват популяризирането на свое послание, чрез хаштаг. Естествено, той ще бъде използван под събитията, коментарите, снимките, които се правят в цяла България, в социалните мрежи, обясниха пред "Стандарт" от Младежкото обединение на партията. И още, че лайтмотивът е, че БСП прави политика и кампания за хората, за подобряване на техния живот във всяка една община. Червените са вкарали дизайн на задължителния надпис на предизборните материали "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Надписът е ограден като на кутия от цигари е оградено, че "пушенето е вредно", "пушенето убива". "Препратката е директна - БСП е единствената партия, която толкова ярко се обявява срещу търговията с гласове и го прави част от предизборната си кампания. Търговията с гласове "убива"!", обясняват още червените остриета.

Радан се вози в метрото и печели лайкове

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е сред най-активните в нета. А знакът хаш таг неизменно присъства на неговите постове във Фейсбук."#?OnTheRoadAgain. Посрещаме изгрева на път за Варна (то се знае), Разград, Търговище, Велико Търново - последно преди вихъра на кампанията", написа Радан Кънев на своята страница дни преди старта на предизборната агитация. Символът на протестите присъства и в коментарите за срещите между представителите на коалицията.
"Първа среща на мнозинството в ?#?43НС? за данъчна политика. По-ексцентрични идеи не срещат подкрепа. Благодаря на ?#?Горанов? за конструктивния тон", гласи един постовете на лидера на ДСБ.

Радан Кънев редовно публикува във Фейсбук и снимки от свои срещи с известни личности. С това той предизвиква огромен интерес и десетки коментари в социалната мрежа. Наскоро се щракна със синята легенда Даниел Боримиров. "Разговор за един славен мач преди 22 години и за днешни битки. Синята лавина няма да се спре", написа Радан и отприщи вълна от мнения по темата за вечната вражда между "Левски" и ЦСКА.

Друга често използвана предизборна хватка на политиците преди и по време на избори е да подчертават, че те са съвсем обикновени хора.

Лидерът на ДСБ не прави изключение. Той си спечели хиляди лайкове със снимката си в столичното метро. "Тук новина няма - същото е през ден от пет години и половина, през които живея в Дървеница. И хората или са ми свикнали, или правилно преценяват, че това е нещо нормално. Пък и е по-бързо от служебната кола", поясни Кънев в текста над снимката.

Кандидат си избира тоалета с онлайн анкета

Кандидатът за кмет на Варна Чавдар Трифонов реши да избере облекло за кампанията си чрез допитване в социалната мрежа. Той е издигнат от Коалиция "Реформатори и патриоти заедно за Варна". Два месеца преди изборите той обяви във Фейсбук, че се нуждае от помощта на приятел.

"Нуждая се от помощта ви! Трябва да избера снимка за кампанията ми. Моля, харесайте фотографията, която ви допада най-много и оставете коментар под нея - защо", обяви Трифонов в социалната мрежа. "Ще прочета всичките ви предложения, преди да реша коя от снимките да избера. Благодаря ви предварително, приятели!", написа още Трифонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай