Седми реактор с пари от САЩ (ОБЗОР)

След въпрос на "Стандарт" Джон Кери потвърди

Седми реактор с пари от САЩ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заслужавате енергийна сигурност и по-добри цени, каза Кери

VII блок в АЕЦ "Козлодуй" може да бъде реализиран по технологията на "Уестингхаус" и с финансиране от американската Ексимбанк. Това съобщиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на "Стандарт".

"Поискал съм от "Уестингхаус" да инвестира у нас, а Ексимбанк да търси финансова схема, която да не ни задължава допълнително, да не изисква държавни гаранции и да не товари бюджетния дефицит на страната", обясни Борисов. Повече от час той и Кери разговаряха по четири ключови теми - енергетика, инвестиции, сигурност и образование.

"Впечатлени сме от програмата и плановете на премиера. Виждаме екип, който е решен да се справи с проблемите", коментира Кери. И заяви: "България наистина заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери бе на официално посещение в София.
Той кацна късно в сряда вечерта, придружен от заместник държавния секретар
на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд. Кери се срещна
с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов.

Разказах на държавния секретар за газовия хъб на границата с Турция, обяви Борисов

Строежът на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" може да бъде реализиран по технологията на "Уестингхаус" и с финансиране от американската "Ексимбанк". Това стана ясно след въпрос на в. "Стандарт" по време на срещата на премиера Бойко Борисов с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Премиерът Борисов заяви, че има създадена работна група, която анализира проекта, а Кери допълни, че една от възможностите за финансиране на евентуалния бъдещ реактор е американската "Ексимбанк". "Поискал съм от "Уестингхаус" да инвестира у нас, а "Ексимбанк" да търси финансова схема, която да не ни задължава допълнително, да не изисква държавни гаранции и да не товари бюджетния дефицит на страната", обясни подробно министър-председателят.

По време на първото си посещение у нас Кери разговаря повече от час с министър-председателя ни. По време на срещата са били дискутирани важни теми в четири ключови области - енергетика, инвестиции, сигурност и образование. "Ние сме впечатлени от програмата и плановете на премиера. Виждаме екип, който е решен да се справи с проблемите. Екип, който разбира нуждата от енергийна диверсификация и яснота за суверенитета на страната и взетите трудни решения", заяви държавният секретар на САЩ и продължи: "България наистина заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени". "Нашата надежда е, че Русия ще вземе различни решения от вече обявените, но ние от САЩ и Европа сме до България в справянето й с енергийните предизвикателства", подчерта Кери, визирайки проекта "Южен поток". Американският държавен секретар каза още, че вече е разговарял с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря за единния Енергиен съюз Марош Шефчович за насърчаване на интерконектора на България с Гърция, който е важен както за страната ни, така и за САЩ. А след това съобщи, че Америка ще изпрати свой експерт в помощ на българското енергийно министерство за изработването на план за бъдещето на страната ни в този сектор.
Веднага след това премиерът Борисов съобщи, че е запознал Кери с идеята за газов хъб на българо-турската граница. "Многократно сме заявявали, че има мораториум за проучване на шистовия газ, позицията ни е ясна на нашите партньори. Мораториумът ще падне, когато се намери технология, която да гарантира чистотата на нашата плодородна територия", заяви още Борисов по време на срещата. Той допълни, че "интерконекторът с Гърция ще бъде изграден с европейски пари".

"По време на разговора обсъдихме още регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона", съобщи Борисов и продължи: "Сътрудничеството продължава посредством работни групи във всички тези сектори".

Държавният секретар на САЩ разговаря и с президента Росен Пелвнелиев. Държавният глава му благодари за "последователната подкрепа на правителството на САЩ за модернизацията и за повишаването на оперативната съвместимост на Българската армия с партньорските армии от НАТО". "България ще работи за изпълнението на поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс за инвестирането на повече средства в отбранителните си възможности", подчерта президентът по време на срещата. На нея е присъствал и военният министър Николай Ненчев. По-късно през деня Кери се срещна и с външния ни министър Даниел Митов.

Дават ни рамо за съдебната реформа

"В България не става въпрос само за укрепване на демокрацията, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции и да можем да предпазим страната от тези, които експлоатират ситуацията и искат да отнемат правото ви да можете свободно да избирате като суверенна държава". С тези думи държавният секретар Джон Кери заяви подкрепата на САЩ за съдебна реформа у нас. "Затова Америка напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система. Задълбочаваме нашето партньорство, за да можете да увеличите надеждите, които имат гражданите в институциите както във върховенството на закона, така и в организираната престъпност", допълни той.

Още сме далеч от безвизов режим

САЩ приветстват желанието на България между двете страни да има безвизов режим, но това зависи единствено от изпълнението на условията, с които страната ни все още се разминава драстично. Това стана ясно от думите на държавния секретар на Щатите Джон Кери, който бе помолен да коментира темата по време на съвместната му пресконференция с премиера Бойко Борисов в четвъртък. "Това е много специфична програма - не можем просто да включим или изключим една страна от нея. Има изискване процентът на отказаните визи да падне под 3%, да има електронни паспорти и т.н.", заяви Кери. Той припомни, че отказаните визи за българи през 2014 г. са над пет пъти повече от това условие - 15.2%. Все пак добави, че и двете страни имат интерес от отпадането на визовия режим, тъй като това ще стимулира инвестициите в двете посоки.

САЩ: "Боко Харам" са голяма заплаха

Светът е изключително решен да се бори с организации като ИДИЛ и "Боко Харам", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери. "Има няколко американски граждани, които са заложници в различни места. Наскоро разговарях по този въпрос с иранския външен министър Мохамед Зариф. Много се притесняваме за всеки от тези граждани и сме ангажирани, за да постигнем тяхното освобождаване. САЩ никога не спират усилията си, за да помогнат на тези заложници. Работим и гарантирам, че го правим в много големи усилия", заяви Кери и продължи: "Боко Харам" представляват изключително сериозна заплаха. Чувстваме, че сме отговорни, защото те застрашават с техния тероризъм. Те са едни от най-ужасните и застрашителни групировки, които съществуват на планетата. Светът е изключително решен да се бори с организации като ИДИЛ и "Боко Харам". По думите на държавния секретар на САЩ, редица други групи също искат да подложат на съмнение международната ценностна система, която ни е ръководила досега. "Разбира се, "Боко Харам" се открояват сред тази група организации", посочи още Кери.

Разгледа Ротондата и Св. Петка

Обеща да се увеличат свободните места за български студенти в Америка

Държавният секретар на САЩ Джон Кери успя да разгледа две от знаковите реликви в София - Ротондата "Св. Георги" и черквата "Св. Петка". Лично премиерът Бойко Борисов показа на госта от Белия дом храмовете в центъра на столицата.
"Особено съм горд, че САЩ партнират с българския народ в опазването на българското чудесно културно наследство, включително църквата "Свети Тодор" в Бобошево и "Свети Йоан" в Несебър. Аз посетих ротондата "Свети Георги" и си припомних отговорността, която имаме всички ние в опазването на нашата връзка с миналото", заяви Кери, впечатлен от храма. "САЩ имат голям дневен ред тук в България и искаме да стоим заедно като приятели и партньори. Мисля, че можем да се справим с предизвикателствата по отношение на демокрацията, сигурността, просперитета тук в България и в целия регион. Това е нашата цел и очаквам да работим с нашия български съюзник в идните месеци и години, за да можем да изпълним тези наши намерения", каза още Кери и продължи: Нашето партньорство е силно благодарение на междучовешките връзки. Ето защо увеличаваме броя на свободни места за български студенти в програми за обмен. И създаваме съвет на участвали в лятната програма Work and Travel и младежки съвет с цел да ангажираме следващото поколение българи".

Часове след визитата на Кери у нас хората от Бобошево не спираха да говорят за него. "За нас обаче е истинска гордост, че вторият по важност човек в Америка спомена една от най-големите и значими исторически и културни забележителности в община Бобошево - православната черква от XI век "Св. Теодор"", коментираха местните. През 2012 г. Държавният департамент на САЩ отпусна субсидия от 38 790 долара за подпомагане реставрацията и консервацията на старинния храм. Парите бяха по линия на специалната програма на Държавния департамент на САЩ, наречена "Посланически фонд за опазване на културното наследство".

Депутати станаха пешеходци заради визитата

Огромни задръствания и полицаи на всеки ъгъл съпроводиха посещението на американския държавен секретар Джон Кери. Първото му посещение у нас премина при невиждани досега мерки за сигурност. Целият център на София бе затворен още от ранно утро. Коли и пешеходци не можеха да преминават по жълтите павета в отсечката между ЦУМ и Софийския университет. По бул. "Цар Освободител" можеше да се преминава единствено под земята с метрото. По пътя на делегацията на Кери от Аерогарата по бул. "Цариградско шосе" до Министерския съвет и Президенството бяха разположени полицаи през десет метра. Униформените буквално бяха на всеки ъгъл и постоянно се оглеждаха за съмнителни хора. По покривите на сградите пък имаше разположени снайперисти. Заради мерките за сигурност сутрешният трафик в София бе затруднен. Въоръжени униформени бяха преградили подстъпите към Министерския съвет и бившия Партиен дом откъм бул. "Дондуков" и не допускаха дори служебните автомобили на министри и депутати. "Ще се наложи да се разходите пеша. Съжалявам, такива са инструкциите", обясни полицай на шофьора на министерски "Мерцедес".

Жълтите павета му напомниха за "Магьосникът от Оз"

Джон Кери беше силно впечатлен от жълтите павета, с които е покрит центърът на София. Жълтите павета напомниха на американския държавен секретар за книгата на Лиман Франк Баум "Магьосникът от Оз". В книгата се разказва за малката Дороти, чиято къща е отнесена от торнадо във вълшебната страна Оз. Там тя открива път, направен от жълти павета, който води до двореца на магьосника. По този път тя намира много верни другари, сред които са Тенекиеният човек, Страхливият лъв и Плашилото. Те й помагат да се върне у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай