Съветник на Велчев пое Сметната палата

Съветник на Велчев пое Сметната палата | StandartNews.com

Цветан Цветков е сред основателите на Института на вътрешните одитори у нас

Съветник на Милен Велчев поема Сметната палата. Кандидатурата на Цветан Цветков бе предложена на парламента вчера от ГЕРБ и Реформаторите. И очаквано получи подкрепата на управляващата коалиция. В пленарната зала тя бе подкрепена от 146 народни представители, 1 гласува "против", а 21 се въздържаха. За Цветков се обявиха народните представители от ГЕРБ, ДПС, РБ, Патриотичния фронт (ПФ), Българския демократичен център (БДЦ), АБВ и на независимите депутати. От "Атака" пък не участваха във вота.

Цветков беше съветник на министъра на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски - Милен Велчев, в периода 2002 - 2003 г. Тогава той съветваше министъра за контролната дейност, по-специално за това как да работи държавният финансов контрол. Цветков ръководеше едноименната агенция до есента на 2001 г., когато Велчев го отстрани от поста. Мотивите за това решение потънаха в мъгла.

Професионалната биография на Цветков е дълга. Той е завършил Университета по национално и световно стопанство като магистър по счетоводна отчетност.

Цветков е работил и в дирекция "Държавен финансов контрол" към Министерство на финансите, която в последствие стана Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Освен това е бил началник на отдел "Вътрешен финансово-ревизионен контрол" в Министерството на външните работи. Той е ръководил преговорите по хармонизиране на националното законодателство с европейските регулации в областта на финансовия контрол. Работил е в Сметната палата, където е оглавявал звеното за вътрешен одит. Там се е занимавал с контрола върху дейността на политическите партии, планирането и извършването на финансовите им одити.

Цветков е един от основателите на Института на вътрешните одитори в България, като е бил и председател на неговия управителен съвет. Ако кандидатурата му бъде одобрена от парламента, той ще трябва да предложи на народните представители двама свои заместници. Освен това ще трябва да внесе номинациите за членове на ръководството на сметната палата, излъчени от Института на дипломираните експерт-счетоводители и Института на вътрешните одитори в България. И четиримата кандидати трябва да бъдат одобрени от парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай