Петък,

Сътрудничим си с Палестина за престъпността

От: Администратор -
3060
Сътрудничим си с Палестина за престъпността
A
A
A

Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство с правителството на Палестина за полицейско сътрудничество. Целта на двете страни е превенция и борба с престъпността, предадоха от пресслужбата на МС.

Съгласно документа министерствата на вътрешните работи ще осъществяват техническо сътрудничество, обмен на експертен опит и ще организират цикли за обучение на служителите си. Меморандумът предвижда също така обмен на информация относно използваните начини на действие, която може да допринесе в превенцията на борбата с престъпността, обмен на техники, методи и добри практики.

С друго решение бяха одобрени промени в междуправителственото споразумение на България и Сърбия от 2010 г. за полицейско сътрудничество. С промените се създава възможност действащите смесени патрули за наблюдение на общата граница да преминават на съседна територия и на места, намиращи се извън ГКПП. Тези места ще се определят предварително в ежемесечните план-графици. Това ще позволи да бъдат спестени време и средства на двете гранични полиции и да се облекчи работата на екипите.

Одобрен беше и проектът на нота за присъединяване/декларация за намерение за участие на България към меморандумите за разбирателство на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния с НАТО за осигуряване на поддръжка на страната-домакин. Нотата позволява разширяване на кръга от страни-членки на Алианса, които участват в подписания през 2004 г. Меморандум за разбирателство между правителството на България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и Щаба на Върховния главнокомандващ на НАТО по трансформациите относно осигуряването на поддръжка от страната-домакин при провеждането на операции и учения на НАТО. Документът, с който се определят задълженията на изпращащата страна и страната-домакин, е от значение за обезпечаване на необходимите способности за гарантиране на колективната отбрана.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички