Четвъртък,

Сарафов зове за мир между МВР и прокуратура

От: Failed to load user -
3835
Сарафов зове за мир между МВР и прокуратура
A
A
A

София. Прокуратурата трябва да остане в съдебната власт, тъй като едно преминаване към изпълнителната би могло да създаде предпоставки за много сериозна злоупотреба. Това заяви кандидатът за главен прокурор и настоящ шеф на специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов. В момента тече изслушването на тримата номинирани за високия пост от ВСС.

С представителите на МВР работим всекидневно за пресичане на престъпността, независимостта ни е нормативно установена и всеки има своите професионални задължения, не може да има някакво противопоставяне. Така Сарафов отговори на поставените му въпроси от кадровиците във връзка с неговата концепция. Той обясни, че е много сериозен проблемът с вещите лица, които изготвят експертизите си по делата.

Проблемът е свързан с невисоката им компетентност и недостатъчната коректност на вещите лица, каза Сарафов. Към него имаше и въпроси за имотното му състояние. Повод за това стана фактът, че има 3 апартамента като дарение от родителите му, а отделно майка му притежава жилище в Испания.

Това са едни най-обикновени панелки в "Люлин", единият е още от моя дядо, а другите са от баща ми, който дълги години работеше в Москва, каза Сарафов. Той обясни, че те се ползват от него и сестра му. Майка им пък в момента работела в Испания, затова има апартамент и там.

Тя е инженер-химик и поддържа няколко басейна в Испания, обясни Сарафов. Той декларира, че не е член на масонска ложа, нито в някакви тайни организации.

Не мисля, че ако тези ложи имат благородни цели, членството в тях е нещо укоримо, посочи още той.

Във Висшия съдебен съвет е постъпил сигнал срещу него от Христо Върбанов, известен като Ицо Папата, стана ясно още днес. Сигналът е за старо дело от 1998 година във връзка с разследване за рекет и грабеж на територията на Костинброд и софийското село Волуяк. От етичната комисия на ВСС са извършили проверка, в която не са констатирани данни за някакви нарушения.Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички