Сарафов хвърли бомба за новия "Макнитски". Идват обвинения

Ние приветстваме подкрепата на нашите партньори от САЩ и Великобритания, каза зам.-главният прокурор

Сарафов хвърли бомба за новия "Макнитски". Идват обвинения | StandartNews.com

„Ние приветстваме подкрепата на нашите партньори от САЩ и Великобритания. Това всъщност е открита подкрепа на нашите действия“, това заяви заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Зарафов по повод новината от петъчния ден за разширения списък „Магнитски“.

„Ще припомня, че Румен Овчаров е подсъдим. Има обвинителен акт и срещу Николай Малинов.

Ще кажа нещо, което не сме разкривали досега – и срещу още две лица в списъка – заедно с един от гореспоменатите, също се води наказателно производство – не е изключено в близко време да повдигнем обвинения и срещу тях“, сензационно обяви Сарафов в ефирна на БНТ.

„Когато им доказателства срещу Горанов тогава може да се изправи пред съда. Споменаването на името му от Васил Божков не е достатъчно да се повдигне обвинение, ще възложим още проверки“, каза той и допълни: „Божков трябва да бъде разпитан в България от българските разследващи органи, за да може показанията да бъдат валидни иначе всичко останало е само вятър и мъгла и шумотевица за медиите“.

„С колегите от САЩ и Великобритания, а и други, работим ежедневно по различни казуси“, допълни Сарафов.

„Бездействали са и не са намерили алтернатива на руския газ. В един момент са взели същия този руски газ, но са сложили посредник, а цената е била завишена с над 30%, а щетата от 88 милиона лева, нанесена на българските граждани, е влязла в някой джоб“, каза Сарафов по повод обвиненията срещу трима от кабинета „Петков“.

„На обикновен език това се казва – кражба за милиони. Нагла, безочлива, арогантна кражба“, отсече той.

„В хората остава усещане, че по важните дела има оправдателни присъди, но те са най-тежките, трудоемки и спорни. Съдът решава дали някой е виновен или не, а не прокуратурата“, заяви зам.-главният прокурор.

Той коментира и убийството на психолога Иван Владимиров - Нав: „Тъжна и нелепа история. Помня, че наскоро имаше такъв случай и на Женския пазар в София. Очевидно има някакъв проблем с това поведение на хората, но аз го намирам и в нихилизма който завладя всички в нашето общество.

Едва когато се е реализирало едно престъпление, едва тогава прокуратурата започва да работи по него. Няма как да обвините прокуратурата, че не е предприела необходимите действия, за да предотврати случилото се“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай