Четвъртък,

Сандов категоричен за ТЕЦ-а в Димитровград

От: Стандарт -
933
Сандов категоричен за ТЕЦ-а в Димитровград
A
A
A

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов няма да наруши екологичните изисквания, няма да наруши закона и няма да отвори ТЕЦ "Марица" 3 в Димитровград.

Пред БНТ той увери, че няма нито едно превишаване на въздуха в Димитровград, откакто е затворено предприятието. Това, което ТЕЦ-ът не е изпълнил, са предписанията по комплексното разрешително. Протестите на гражданите, които работят към Марица 3 трябва да са към работодателя, който трябва да влезе в изискванията на закона. Аз не мога да застраша екологичното законодателство, за да удовлетворя това някои хора да работят в условия, които не са добри, подчерта министърът. 

За министерството на околната среда и водите реалният собственик на ТЕЦ-а остава неизвестен, подчерта той като допълни, че по документи това са двама души - гражданин на Шри Ланка и на Великобритания, за които няма никаква информация. Вицепремиерът допусна, че е възможно собствениците на ТЕЦ-а да имат политически гръб щом са работили толкова дълго време в нарушение на закона, заради което е осъдена и България. Разследването на това е работа на компетентните органи.

"Собствениците не са се появили, за да водят разговори - идват представители на предприятието. Обяснявам си го с това, че в България има предприятия, зад които седят сламени хора и сламени офшорни фирми и затова и се допуска те да действат в нарушение на закона, защото в един момент хората не знаят пред кого да адресират жалбите си." - заяви Сандов.

Сандов отново защити решението за спиране на ТЕЦ-а, тъй като не е изпълнено предписанието по комплексното разрешително, а именно - димът от горенето на въглищата да излиза през комина, а не през сградата и котелното помещение. През изминалата година, откакто ТЕЦ-а отново работи, въздухът в града е замърсяван системно, а след спирането на инсталацията превишение на нормите не е регистрирано, допълни той и напомни, че на 12 май България е осъдена за това, че системно не подсигурява чист въздух на гражданите си.

В "Денят започва" министърът на околната среда и водите се обяви срещу добива на шистов газ у нас като подчерта, че последната дума за това принадлежи на Народното събрание. Той изтъкна, че никъде в Европа не се добива шистов газ и тази дейност крие обективни екологични рискове.

"Трябва да преценим кое ни е по-важно – това или водата на България. Ставаме държава във воден стрес, защото през последните години намалява речният поток заради недостатъчен обем валежи или пък заради интензивни такива, които бързо се оттичат. Все повече населени места са на воден режим и те ще се увеличават заради климатичните промени." - каза Сандов.

 Във връзка с изграждането на проекта на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле Сандов отбеляза, че проектът за изграждане на магистралата е в изключително забавяне, защото не е изграден по начина, по който е проектирана. Ние се намираме във фаза на проекта, който поне аз лично не бих нарушил екологичното законодателство, уточни той.

Сандов побясни, че това, което в момента спира реализацията на проекта на АМ „Струма“ по последния ОВОС е, че липсват специфични цели за зоната. Ние сме в интензивен диалог с МРРБ, но очакваме и от тяхна страна да има определена стъпка, каза Сандов. Трябва да се направи една обективна оценка и за трите варианта за АМ „Струма“, но в момента, ако нещо се направи би било на парче и застрашава България да влезе в нова наказателна процедура, предупреди екоминистърът.

Наново трябва да се започне с проекта за АМ „Струма" през Кресненското дефиле, изтъкна вицепремиерът. „Аз съм готов да съдействам на МРРБ, да отидем в Брюксел, но бих си нарушил принципите в закона“, подчерта Сандов. Това, което МРРБ направи е, че въведе въпросните ограничители между двете платна и ограничителна скорост, както и полицейска кола на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Ако в момента тръгнем да изграждаме новия проект, няма да се появи ново трасе от другото страна на планината, а катастрофите ще спрат с настоящите мерки, които са взети, увери Сандов.

Борислав Сандов защити решението на мнозинството в Народното събрание, с което се връща съдебният контрол чрез втора инстанция на Оценката за въздействие на околната среда за обекти от национално значение. Според него това няма да забави драстично строителството, а ускоряването на проектите може да се случи чрез промени в други процедури.

На прага на летния сезон министърът на околната среда и водите заяви, че не е спокоен за черноморието, защото вижда проблеми по места. Той увери, че екологичните власти няма да допуснат разрушаване на дюни и застрояване на последните диви плажове.

Относно предстоящия довечера коалиционен съвет по темата за Северна Македония Сандов заяви, че няма промяна в позицията ни, а се търси решение, което да е в интерес и на България, и на Северна Македония, и на Европейския съюз като цяло.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com