"Сънди таймс": България номинира любимка на Путин

"Сънди таймс": България номинира любимка на Путин | StandartNews.com

За разочарование на американските дипломати любимец на руския президент Владимир Путин и бивш член на Българската комунистическа партия (БКП) се очертава като водещ претендент за поста на генерален секретар на ООН, пише британското издание "Сънди таймс".

Ирина Бокова, директор на ЮНЕСКО, бе номинирана миналия вторник от правителството в София за наследник на Бан Ки Мун. Смята се, че САЩ и някои техни съюзници, включително Великобритания, искат друг кандидат, може би дори друг български кандидат: Кристалина Георгиева, пише изданието.

Австралийското издание Geelong advertiser също подчертава, че САЩ, Великобритания и техни съюзници дават индикации, че са против номинацията на Бокова, "въпреки че тя е считана за добра кандидатура в България и е първата жена, оглавила ЮНЕСКО". Изданието отбелязва, че съперник на Бокова може да е бившият премиер на Австралия Кевин Ръд.
Тъй като всяка от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН може да наложи вето, надпреварата ще е ожесточена. "Ако българският премиер иска българка да е следващият генерален секретар на ООН, то той е избрал погрешната", обяснява за лондонското издание западен дипломат от държава, член на Съвета за сигурност.

В момента се наблюдава натиск следващият генерален секретар на Обединените нации да е жена и има широко разпространено схващане, че кандидатът трябва да дойде от Източна Европа, допълва "Сънди таймс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай