Само протест не стига за промяна

Само протест не стига за промяна | StandartNews.com

Протестите се увенчаха с успех. Протестът винаги има конкретен повод, конкретна цел. В случая това беше безумното назначаване на Делян Пеевски и той се оттегли от поста, на който беше назначен. Протестът постигна своя успех.

А колкото до промяната, тук има един огромен капан. Масовият българин бърка понятията "протест" и "промяна". Той си мисли, че протестира, за да стане промяна. Протестът е явление, което е в рамките на дадена система и то цели да критикува и подобри тази система. Протест система не сменя и не сваля. Такова нещо в историята на човечеството никога е нямало. Това, което сменя системата, е мирна и немирна революция. И единственият начин да се постигне нещо ново е да има идея, за която да се постигне широк консенсус и тогава настъпва новото. Свалянето на Делян Пеевски не е идея, защото не е свързано със системата по никакъв начин.

Именно понеже се сливат понятията протест и промяна, най-обикновено българският протест завършва с успех. Това, което се иска, се получава, но те продължават винаги в една и съща посока: "Долу този, долу онзи, долу всички. Всички до един са гадни, всичко е лошо, всичко да се смени". Започват словоизлияния, които са невъзможни да станат. Идеята по друг начин структурира общественото пространство. Тя изисква не протест или оръжие, тоест въстание, или изисква кръгла маса и широк обществен дебат.

И ако ме питате коя е най-важната идея, която България трябва да прегърне и да се бори, за да я реализираме, това е идеята за правова държава. Ние всичко имаме освен правова държава. Безспорно имаме демокрация. Да, със своите кусури, но тя е не по-малко добра от демокрацията в развитите страни. Има държави с далеч по-лоша демокрация от нас. Нашата пазарна икономика е пазарна икономика. Това, което отново нямаме, е държава. Това, което прави нациите богати, е право и ред, а не сама по себе си демокрацията или пазарната икономика. И ние сме бедни, защото нямаме правов ред и правова държава. Това касае промяна в съд, прокуратурата, МВР и службите, което изисква конституционна промяна. Конституционната ни уредба е от 1990 г. От други времена, с други цели и задачи. Тези системи получиха прекалена автономност и в момента виждаме, че няма правосъдие и справедливост в страната.

Ако протестите продължат, това ще бъде поредната илюзия на хората и поредното разочарование. Добре, ще падне правителството на Пламен Орешарски, добре ще имаме нови избори и те ще възпроизведат същата ситуация. Не казвам същата подредба на партиите, но същата мръсна ситуация, където нито имаме честни избори, нито имаме правова държава. На нас не ни трябва в момента това. На нас ни трябва спокойствие. Орешарски да управлява една година, през което време да се стабилизира страната. Нацията да седне и да се събере, и да реши как точно ще постигне правовата държава. Да постигнем консенсус и заедно всички да си направим държавата правова. Правова държава с протест не се прави, това са илюзии.

Общественото доверие към кабинета ще зависи от делата му. Ако се постигне такъв обществен договор, ако премиерът успее да добие достатъчна автономност от двете партии, които го подкрепят сега, не да е против тях, защото това е невъзможно, но да започне да взима автономни решения и да управлява технократски, аз съм напълно уверен, че Орешарски ще бъде успешен министър-председател на България. По тази причина трябва да му дадем шанс от една година. Само една година, тъй като кредитът се изчерпа с тази глупост, която беше направена.

Бедни сме, защото нямаме правов ред, коментира Кънчо Стойчев пред БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай