Съдбата на Гугушева ясна на Банго Васил

Ако трябва ще питаме и ДАНС, заявиха от ВСС

Съдбата на Гугушева ясна на Банго Васил | StandartNews.com

София. До 14 януари комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет трябва да изготви окончателно становище по казуса с бившия кандидат за член на Конституционния съд Галя Гугушева. Датата съвпада с циганската Нова година - Банго Васил.

На днешно извънердно заседание комисията е избрала трима членове, които трябва да проучат всички допълнителни факти и обстоятелства, които са събрани по случая и да вземат окончателно решение. Това са Галя Георгиева, Мария Карагьозова и Мария Кузманова.

Ако е необходимо, членовете на етичната комисия ще поискат информация и от ДАНС. Това съобщи председателят на комисията по професионална етика Ясен Тодоров. На днешното заседание не е било прието неговото предложение да се гласува още днес дали Гугушева е нарушила етичните правила на магистрата.

"За мен има доста неща по казуса, които са спорни от етична гледна точка", заяви Тодоров. Според него е имало предложение по-обстойно да се изследват кръга от фирми около семейство Гугушеви и участие на лица от фамилията в тези фирми. Било изразено съмнение, че и съпругът на Гугушева участва в тези фирми. Надделяла е обаче тезата, че както в едно наказателно производство съмнението се тълкува в полза на обвиняемия.

Проверяват пияния съдия зад волана

На днешното заседание етичната комисия е приела с пълно единодушие, че и тримата кандидати за главен прокурор притежават необходимите нравствени качества, за да бъдат избрани и да заемат длъжността.

Комисията по етика към ВСС се самосезирала и ще проверява случая с магистрата от Апелативния съд в Бургас, който бе засечен да шофира в нетрезво състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай