Съдът посече втори знаков кмет. Изборът му невалиден

Делото е по жалба на кандидата от ГЕРБ

Съдът посече втори знаков кмет. Изборът му невалиден | StandartNews.com

Втори знаков кмет бе посечен от съда.
Административният съд в Благоевград обяви за недействителен избора на Емил Илиев за кмет на община Струмяни, предаде БНТ.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат на изборите! Съд отмени избора на ключов кмет

Решението е взето, след дело образувано по жалба на Радослав Пецанов, кандидат за кмет на община Струмяни от ПП ГЕРБ. Съдът извърши оглед и проверка на избирателните списъци в две секционни избирателни комисии и преброяване на действителните бюлетини, подадени за Емил Илиев, в три секции на територията на община Струмяни.

При съдебната ревизия в СИК №6 са били установени 11 лица, отчетени без ЕГН, документ за самоличност и положен подпис и четирима с липсващ подпис. Съдът е констатирал и три бюлетини в СИК №5 и в СИК №10, отчетени за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат отчетени като недействителни, съобщиха от Административния съд в Благоевград.

Съдът е взел предвид, че Емил Илиев е обявен за избран за кмет на община Струмяни с получени, според протоколите на ОИК, 1402 гласа и трите броя недействителни бюлетини, отчетени неправилно за Емил Илиев, не опорочават волята на избирателя до степен да се стигне до промяна на вота, който да направи невъзможно определянето на резултата от избора.

За 15 броя бюлетини, обаче, не може да се установи наличие на гласували лица, с оглед липсата на отразяване на тези лица в избирателните списъци. Не може да бъде определено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от кандидатите за кмет са разпределени, поради което изборът става неопределяем.

Съдът счита, че са налице допуснати съществени нарушения на изборния процес, които пряко влияят на изборния резултат и които водят на неопределяемост на вота на избирателите. Касае се за такива съществени нарушения на закона, които, ако не бяха допуснати, резултатът би бил определяем и съответно различен.

Затова съдът приема, че изборният процес е опорочен. Опорочена е волята на избирателя, поради което изборът на кмет на Община Струмяни, проведен на 29.10.2023г., следва да се обяви за недействителен, пише в съдебното решение.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд. 

Ден по-рано административният съд в Пазарджик обяви за недействителен и резултата от вота на балотажа за кмет в Панагюрище. Магистратите се мотивират с установени нарушения при провеждане на изборния процес. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
mikka
преди 2 месеца

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox

Откажи