Сачева вижда политика в протеста на медсестрите

Проведени са срещи с представители на медсестрите и са отпуснати още финансови средства

Сачева вижда политика в протеста на медсестрите | StandartNews.com

„Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред партийния дом, с искания за оставки”, заяви пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева относно протеста на медицинските сестри.

Сачева обясни, че са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати допълнителни финансови средства.

„Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретният повод за тази акция”, заяви Деница Сачева.

„Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически опоненти”, смята още Сачева.

„Това засяга цялото общество. Трябва да си дадем ясна сметка какво искаме и какво върви. Темите в областта на социалната политика в момента се използват за тежки политически манипулации и пропаганди. Не става въпрос за сваляне на правителството, а за разрушаване на обществото”, каза още Сачева.

По отношение на исканията на майките с деца с увреждания, социалният министър заяви: „Само преди два дни протеста се срещнах с Венелина Казанджиева. Имам нейните предложения за Закона за социалните услуги. Имам и нейния телефон, не знам какво бих могла да направя повече по въпроса. Те протестират срещу нещо, което е писано от тях. На 5 юни трябва да бъде анализ и да се усъвършенства".

По думите на Сачева Законът за личната помощ няма да бъде отменен, но има нужда от прецизиране на някои текстове. Освен майките на деца с увреждания е важно да се обърне внимание и за Закона за социалните услуги, подчерта още Сачева. "Ние в момента специално за хората с увреждания се въртим в кръг. Някои хора са изключени от този закон", допълни тя по отношение на личната помощ.

Искания имат и медицинските сестри, и пенсионерите, и майките. Всички имат искания. Бюджетът е в точно определени рамки и не можем да излезем от тях. В Закона за личната помощ от следващата година е заложено правоимащи да са 606 хиляди граждани. Никой не може да се ангажира колко би струва това, разясни Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай