Сачева се оплака от нахални тролове

Абсурдно е да се говори, че безработицата се укрива, сподели министърката

Сачева се оплака от нахални тролове | StandartNews.com

6,7% увеличение на пенсиите влиза в сила от днес, което ще струва на държавата около 440 млн лева. Над два милиона и 90 хиляди пенсионери ще получат увеличение на размерите на получаваните от тях пенсии или добавки. В резултат на осъвременяването и на увеличенията се очаква средният размер на пенсията да бъде около 420 лева. Таванът на пенсията остава 1200 лева, като около 25 000 са пенсионерите, които взимат този таван, съобщи пред бТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Кризата, която беше внезапна, ощети средствата в професионалните фондове, загубите са за около 685 млн. лева. За момента ще бъде трудно наваксването. При всички положения ще търсим вариант хората да не са ощетени'', каза още социалният министър.

Относно твърденията, че реалната бройка на безработните у нас се прикрива тенденциозно, министър Сачева подчерта, че подобно нещо няма как да се случи, тъй като данните за безработицата може ясно да се видят на страницата на Агенцията по заетостта.

Абсурдно е да се говори, че безработицата се укрива. Това е някаква теза на троловете, които избягвам да слушам и следя, посочи тя и допълни, че през последните седмици повече хора намират работа, отколкото губят.

По думите й 130 млн. лева вече са платени по мярката "60 на 40" за около 150 000 реални работни места, които са запазени. "Новият дизайн на мярката предполага първо известно разширение на секторите. Включени са и някои дейности от сектор здравеопазване, в образованието. Дава се възможност работодателите, които кандидатстват, да не се платили своите данъци и осигуровки за 2020 г., но трябва да са платили всичко към 2019 г. и да са декларирали дължимото", отбеляза Сачева.

"Ще има възможност специално за сектор хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, ще се опитаме да компенсираме сезонния туризъм до степента, до която е възможно. Настоящите подобрения на мярката и разширенията на секторите общо ще ни дадат възможност да запазим около 300 000 работни места до 30 септември и това би ни струвало около 500 млн. лева", поясни Деница Сачева.

"Законът за социалните услуги вече е в сила и той действа, като е поет ангажимент да бъдат направени подобрения по някои от членовете му. Има подадена жалба от БСП в Конституционния съд, според която въпросният закон е противоконституционен, но съдът още не се е произнесъл. Според обаче мотивите в жалбата са неоснователни и няма нищо противоконституционно в Закона за социалните услуги'', завърши министърът на труда и социалната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай