Сачева: Пролетта всички искаха да харчим, а сега?

Бюджетът за 2021 година ще съдържа преди всичко антикризисни мерки

Сачева: Пролетта всички искаха да харчим, а сега? | StandartNews.com

Бюджетът за 2021 година ще съдържа преди всичко антикризисни мерки, съобщи пред бТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Искам да припомня какво се говореше през пролетта - всички ни призоваваха да харчим пари и да даваме колкото се може пари, помощи, да подкрепяме повече бизнеса. Имаше даже очаквания, че определеният от нас един милиард за мярката 60 към 40 трябва да стигне до бизнеса още през април. Да ви припомня какво казваше Кристалина Георгиева в качеството си на шеф на МВФ - харчете, харчете, харчете. Какво ни казваше Кристин Лагард - правителството трябва да харчи повече в този момент. Не разбирам кога всъщност ще удовлетворим различните искания - когато сме по-разумни и търсим начин да намерим балансирани решения, или сега, когато всички мерки, които хората искаха от нас, намериха своя материален израз именно в този бюджет", каза Сачева.

"С пенсионните добавки не искаме да задължаваме едно следващо правителство, което и да е то. То е свободно да вземе каквито си иска решения, включително и такива да продължи добавките, ако счита, че това е правилен ход",  категорична бе Сачева.

"Това не означава, че търсим някакъв предизборен ефект. С кое си купуваме изборите? Да се твърди, че българските пенсионери биха гласували за някой само, защото той им е дал 50 лв., е обида  за тях. Отчели сме факта, че пенсионерите в момента са най-уязвимата група, че те имат нужда от допълнителни пари, защото точно в зимните месеци те трябва да си купуват повече лекарства и се отделят повече средства за здравна профилактика", обясни министърката.

"Държавният бюджет трябва да се разглежда в пряка корелация и с другите мерки, които се финансират с европейски средства и програми, защото чух и критики, че в здравната система няма да се инвестира достатъчно, което е абсолютно невярно. 6 милиарда и половина ще бъдат дадени в сектора на здравеопазването, отделно от това по линията на оперативните програми ще продължим финансирането на всички медици, които са на първа линия с 1000 лева", добави тя.

Почти 150 млн. лева ще бъдат отделени за купуване на нова техника и апаратура, включително и за предпазни средства, необходими за всички в здравната система.

"Предвиждаме и 300 000 млн. лева за мярката 60 към 40, която до този момент успя да запази почти 250 000 работни места и благодарение на която безработицата в България е 7,2 процента. България е с най-нисък бюджетен дефицит", обясни Сачева.

И бе категорична, че правителството не вкарва страната в дългова спирала. "Това отново са спекулации и опит да не се виждат фактите такива, каквито са", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай