Румен Гечев: Нямаме интерес за влизане в еврозоната

Румен Гечев: Нямаме интерес за влизане в еврозоната | StandartNews.com

София. Към момента България няма интерес да влиза в еврозоната. Това каза депутатът от левицата и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в парламента Руен Гечев пред Нова телевизия. По думите му няма опасност и от падане на валутния борд.

Гечев коментира, че най-добрият вариант за България е от валутен борд да излезе, влизайки в еврозоната.

„Но тъй като в момента ние нямаме икономически интерес да влезем там, ще изчакаме, докато имаме такъв интерес", поясни Гечев.

„Много е важно да не се създава паника сред българските граждани и фирми, защото няма никакви причини да се притесняваме за паричния съвет в България", каза Гечев по повод прогнозата на Бойко Борисов пред посланици на ЕС и НАТО, че ако това правителство остане на власт, валутният борд ще падне.

Според него Борисов е в „пълна паника", защото неговата група започва да се разпада, а рейтингът му стремглаво пада.

„Поставянето на въпроса за валутния борд е чисто политически. Няма нито една икономическа причина, няма нито една международна или национална агенция или аналитично звено, което въобще да поставя този въпрос. Изненадан съм, защото БНБ има 17 млрд. евро резерв. Ние имаме отлични макроикономически показатели, в сравнение с другите европейски страни. Едва ли г-н Борисов е институция, която ще определя дали ще има или не валутен борд. Това е една натрапена тема, която не се обсъжда и не се вписва в проблемите, които решаваме", заяви той.

Гечев също така изрази съмнения относно оценката на рейтинговата агенция Standard & Poor's, която преди дни промени перспективата за България към негативна.

„Това е голяма институция, която има представители в 23 страни. Но в момента срещу тази институция се водят ред дела от федералния съд в САЩ, Австралия и Европа. Както беше публикувано в Times и Washington Post, тази агенция, заедно с Moody's, излъга световните инвеститори и както писаха те, не само, че не са уведомили инвеститорите за задаващата се опасност, но са ги заблудили с користна цел", обясни той.

По думите на Гечев 95% от данните в анализа за България са верни и в тях няма нищо тревожно.

„Най-високият рейтинг е ААА. България има ВВВ. Той не се променя. Единствената разлика в прогнозата на S&P е, че има очакване за евентуално негативно развитие, не заради икономическите процеси в България, а заради политическата обстановка", поясни той.

Според Гечев те са написали този анализ, докато са гледали някои новини от страната ни, но не смята, че има от какво да се притесняват.

„Не мисля, че 20 души, които видях снощи пред Министерския съвет, с 2 тупана и 2 зурли, африканизирали протеста, че те ще променят политическата обстановка. Те са постоянни и вероятно добре стимулирани", заключи Румен Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай