Вторник,

Румен Гечев преименува бюджета на „Кольо“

От: Редактори -
A
A
A

„Дал Кольо, взел Кольо“ – така депутатът от БСП и икономист Румен Гечев нарече проектобюджета на правителството за 2020 година. „Юнаците“ от ГЕРБ според него си поставят „ниска летва“ за приходите и затова изпълняват планираното.

„ГЕРБ и коалиционните партньори работят на парче, нямат философия за бюджетната политика на България. Нямат виждане какво ще стане с българската икономика през следващата година, а страните в Европейския съюз започват многогодишно бюджетиране. Те са направили един счетоводен бюджет „дал Кольо, взел Кольо“, изравнили са приходите и разходите и казват толкова пари имаме и толкова разпределяме“, заяви Румен Гечев пред БНР.

Гечев уточни, че от левицата предлагат да се увеличи събираемостта на данъците. „Това, с което се гордеят от ГЕРБ, че преизпълняват плана по бюджетните приходи, се случва, защото тези „юнаци“ си слагат много ниска летва. Винаги си залагат по-нисък БВП и по-ниски бюджетни приходи, защото много по-лесно се изпълнява такъв бюджет. И защото съгласно Закона за бюджета правителството не може да променя параметрите на бюджета и да преразпределя пари по други пера без разрешението на парламента. Има едно изключение обаче - ако има излишък в бюджетните приходи, то този излишък може да се преразпределя“, обясни икономистът.

Въвеждането на плоския данък е било грешка, смята вицепремиерът от времето на кабинета на Жан Виденов.

„Плоският данък се вихри в момента в Таджикистан, в Узбекистан, в Казахстан и в Монголия. В Източна Европа имаше три-четири страни с плосък данък, но той беше почти двойно по-висок от българския. Българският е не само плосък, но и рекордно нисък. Но тези източноевропейски страни вече излизат от този данък… Ние предлагаме умерена скала на прогресивно данъчно облагане“, каза Гечев.

Според него предложението за плащането на болничните е „нерационално, неприемливо и остро неприемано от българската общественост“, а повишението на минималните пенсии е „нормален и задължителен процес“.

На въпрос за коментар на предложението на финансовия министър – кметовете да вдигнат местните данъци и такси и да въведат допълнително подоходно облагане, депутатът отговори: „Той прехвърля горещия картоф на кметовете. С местни данъци и такси никъде по света кмет не може да си осигури финансов комфорт. Всеки баланс на кметството, всяко разсрочване на задължение, всяко допълнително финансиране зависи единствено от благоволението на един човек – на министъра на финансите… Ние предлагаме реална децентрализация“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички