Росица Янакиева: Регионите сами да си управляват бюджета

Росица Янакиева: Регионите сами да си  управляват бюджета  | StandartNews.com

Росица Янакиева е втори мандат кмет на Перник. Кандидат-депутат е в листата на АБВ в Перник и 26-и МИР София-област

- Г-жо Янакиева, кои са вашите цели в новия парламент?
- Една от целите е най-после да бъде взето работещо решение по отношение развитието на второто ниво на местно самоуправление, а именно нивото на регионите. Това е европейска практика. Идеята, която залагаме в това, тя е стара, но никой досега не пожела да развие и да приведе в синхрон с еврозаконодателството и европрактиките административната структура на България. Защо е важно това? В момента областните управители са в режим на изнесена държавна власт, те нямат никакви лостове за регулация и за въздействие по територията, за която отговарят. Считаме, че с изграждането на второто ниво на местното самоуправление бюджетите на регионите ще се управляват именно на това второ ниво и тогава ще има възможност спрямо броя на населението и територията на дадена област да се предоставят средства и то много по-справедливо, отколкото досега. По този начин ще се избегнат лошите практики всяко правителство да толерира общините, които са от неговата партия за сметка на другите общини.

Единствено регулацията на това второ ниво на местно самоуправление ще даде възможност всички региони да вървят с еднакви крачки и по отношение на инфраструктура, но и при създаването на специален пакет от мерки, които да подобрят бизнес климата и да привлекат инвеститори, което всъщност е основната цел на всяко управление.
- Кои са другите стъпки? Може би по-големи правомощия на местната власт?
- Разбира се, категорично, нова функция трябва да има на областния управител. Той трябва да бъде избираем, а не назначаван. Тогава няма да има партийни зависимости за развитие на регионите. Паралелно с изграждането на второто ниво на местното самоуправление задължително трябва да се върви и към административна реформа в структурите. Министерствата трябва да съхранят методическите и контролни функции, а изпълнителните функции да отидат на място. Нещо, което е смисълът и същината на второто ниво и което е в съответствие на Европейската харта на местно самоуправление. Освен това изнесените държавни структури, които са на места и изобщо не се съобразяват с мнението на областния управител, тогава вече ще имат статут на подчиненост към него и ще могат да изпълняват действително контролните си функции. Важен елемент в тази административна реформа е електронното правителство. Още преди пет-шест години базата за е-управление и за предоставяне по електронен път на услугите за граждани бе създадена, но впоследствие по ред субективни и обективни причини не се направи стъпката към прилагане на този механизъм. Така че в пакет трябва да върви административната реформа, изграждането на второто ниво на местно самоуправление и на електронното правителство.
- Масов проблем е обезлюдяването на селата, дали този пакет от мерки ще помогне тази тенденция да се обърне?
- Считам, че именно това ще помогне не само за подобряване на инфраструктурата, но най-вече ще даде и условия за хората да остават там, където е тяхното родно място и притежават дом - стига да се създадат условия по този ред, инвестирайки и създавайки условия за бизнес, те да могат да работят. Основната причина за миграцията и за формирането на 4-5 големи центъра и всичко друго да се обезлюдява, е именно липсата на заетост в отдалечените и малки райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай