Рокади във Външно след вълна нови посланици

Рокади във Външно след вълна нови посланици | StandartNews.com

Четирима от екипа на президента заминават на мандат

Външно министерство ще си търси нови зам.-министър и постоянен секретар, тъй като досегашните титуляри заминават посланици. 16 нови ръководители на наши мисии в чужбина са били одобрени на заседание на правителството миналата седмица. Сред тях са настоящият заместник на дипломат номер 1 Даниел Митов - Румен Александров, постоянният секретар на министерството Василий Такев, както и четирима души от екипа на президента Росен Плевнелиев. Александров заминава за Холандия, където ще смени бившия началник на Генералния щаб ген. Никола Колев, чието име се спряга в някои медии за кандидат-вицепрезидент в двойка с Ивайло Калфин. За наследник на Румен Александров като зам.-министър в кулоарите на министерството се спряга името на Пламен Бончев, който досега беше наш посланик в Грузия. Сега той се завръща от там, а на негово място заминава Десислава Иванова-Козлева. Бончев е дипломат от кариерата с богат опит и по времето, когато Ивайло Калфин беше външен министър, той бе посланик във Финландия. Министерството ще си търси и нов постоянен секретар, която е най-висшата професионална длъжност във ведомството. Настоящият титуляр

Василий Такев заминава посланик в Португалия, откъдето се връща Тодор Стоянов

Такев също е дипломат с изключително богат опит, който включва посланически постове в Русия, Испания и Полша. Шефът на инспектората на ведомството Красимир Стефанов пък ще замени в Южна Африка Катя Делева.

Особен интерес предизвикаха назначенията на хора от екипа на президента Росен Плевнелиев. Те спадат към 20-процентната политическа квота, в която се назначават хора извън системата на МВнР. Дипломатически пост получава началникът на кабинета на президента Деяна Костадинова. Тя ще замени на поста постоянен представител на България в Службата на ООН и други международни организации в Женева Иван Пиперков. В служебното правителство на Марин Райков тя беше вицепремиер и министър на социалната политика, а преди това - съветник на президента по социалните въпроси. Тя беше зам. социален министър в първото правителство на ГЕРБ, а от края на 2015 г. е началник на кабинета на президента, след като Екатерина Захариева беше избрана за правосъден министър на мястото на напусналия Христо Иванов. Шефът на протокола на президента Иван Кондов пък сменя Костадин Коджабашев като посланик в Испания. От президентските предложения Кондов е единственият с дипломатически опит, тъй като работи във Външно от 1995 г. По времето на Ивайло Калфин в периода 2007-2009 г. той оглавяваше и протокола на Външно. След това замина за Рим, където беше наш постоянен представител към организациите на ООН. Секретарят на Плевнелиев по култура Мартин Иванов пък отива да оглави мисията ни във Финландия, която досега се ръководеше от Любомир Тодоров.

Иванов беше министър на културата в служебното правителство

на Марин Райков, а от 2011 до 2013 г. оглавяваше Агенция "Архиви". В края на август 2013 г. той бе изненадващо освободен от този пост, поради което повече от 60 от най-известните български учени и преподаватели историци, литературоведи, философи, социолози публикуваха отворено писмо, в което настояваха за преразглеждане на взетото от правителството решение. Посланикът ни в Словакия Маргарита Ганева пък ще бъде сменена от Йорданка Чобанова, която е съветник на президента по европейските въпроси. В служебното правителство на Марин Райков тя беше началник на кабинета на тогавашния регионален министър Екатерина Захариева, а в правителството на Георги Близнашки беше зам. регионален министър. В близките няколко седмици от САЩ в България трябва да се завърне Елена Поптодорова, чието място във Вашингтон ще бъде заето от досегашния външнополитически съветник на Плевнелиев Тихомир Стойчев.

Повечето от останалите одобрени имена на заседанието на правителството са на дипломати. Уляна Богданска, която е директор на дирекция в МВнР, ще заеме поста на Бисерка Бенишева в Унгария, а Валентин Модев - този на Христо Гуджев в Мексико. Нов посланик ще има и в Мексико - Андрей Техов, който също е кадър на Външно, ще смени Максим Гайтанджиев. Новият посланик в Кувейт ще се казва Борис Борисов, който ще замени на поста Александър Олшевски. На стола на Александър Филипов в Румъния ще седне Тодор Чуров, който има солиден дипломатически опит. Той беше заместник на Ивайло Калфин, а след това и посланик на България в НАТО. В Япония посланик отива Борислав Костов, който ще смени Георги Василев. С нов пост се сдобива и Августина Цветкова - бивш генерален секретар на Атлантическия клуб, зам.-министър на отбраната в първото правителство на ГЕРБ. Тя ще бъде посланик в Босна и Херцеговина, където постът сега се заема от Ангел Ангелов. Бившият говорител на външно министерство по времето на Надежда Михайлова Радко Влайков пък ще бъде новият ни посланик в Сърбия на мястото на Ангел Димитрoв. Потомъкът на Тодор Влайков в момента е специален координатор по въпросите на публичната дипломация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай