Революция от министър. Ще направи ли отоплението на газ евтино?

Росен Христов прави нов законопроект

Революция от министър. Ще направи ли отоплението на газ евтино? | StandartNews.com

Революционна идея представи министърът на енергетиката Росен Христов. Служебното правителство подготвя законопроект, който ще остави на новото народно събрание. Той е за компенсации заради скъпия газ.

"Мерките ще бъдат по-комплексни и насочени към тези, които имат най-много нужда. Аз предлагам степента на подпомагане да зависи от ангажиментите от ответната страна за икономии, оптимизация и енергийна ефективност. За крайните потребители в идеалния вариант би трябвало отоплението на ток, газ и парно да бъде на приблизително една и съща цена", каза още Росен Христов. Това означава компенсации, които да смъкнат безбожно високите сметки за отопление на газ и парно до този за най-евтиното отопление – на климатик.

"Не се очаква недостиг на газ. Нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон и не само, въпросът е в цената, затова водим тези процедури. Работим по диверсификация, в момента са открити няколко търга за втечнен газ, днес смятаме да обявим и търг за тръбен газ, там където съседни държави имат излишни количества", заяви на БНТ Росен Христов. Той уточни, че има сериозен интерес към търговете.

По думите му страната ни не се е отказала от руския газ, но засега от "Газпром" няма конкретен отговор на българските искания.

"Няма нужда да отхвърляме в случая потенциален доставчик. "Булгаргаз" продължава да дава заявки. Водят се преговори с редица доставчици. Няма риск да бъдем залети от евтин газ и да се чудим какво да го правим. Има някаква вероятност "Газпром Експорт" да поискат компенсации", допълни Росен Христов.

Той подчерта, че служебният кабинет не иска арбитражно дело.

"Танкерите с втечнен газ не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок. Гърция обявява търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който смятаме да участваме. Преговаряме активно с турската страна и за тази и за следващата година. Газ на каквато и да е цена не ни върши работа", добави Росен Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай