Решено! Пращаме БТР-и в помощ на Украйна

Комисията по отбрана се произнесе

Решено! Пращаме БТР-и в помощ на Украйна | StandartNews.com

С 10 гласа "за" и 5 "против" Комисията по отбрана реши да се предоставят на Украйна 100 БТР-а от резервите на МВР с отпаднала необходимост.

Военният министър Тодор Тагарев обясни, че в този случай ще се наложи и военна експертиза.

В дневния ред на комисията бяха точката за БТР-ите и предложението на левицата всяка следваща помощ за Украйна да преминава през санкция на парламента.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ представи предложението за даване на БТР на Украйна. За да не се нарушат бойните възможности на армията, предлага консервирани бронирани машини от складовете на МВР са се изпратят на Украйна.

"Те са с отпаднала необходимост и няма нужда да са в МВР и дано да не се налага да се ползват", каза той.

Припомни, че през декември САЩ са ни предоставили 200 млн. долара за подмяна на стара бойна техника с нова, като старата да бъде предоставена на Украйна, но това не е било направено."Категорично МВР подкрепа тази инициатива. Тази техника ме ни върши работа, даже ни пречи. Тя е заприходена още 1956 г. За нас е важно тази помощ да стане в най кратки срокове. Не сме убедени, че при отделно споразумение с Украйна, това ще ускори процедурата", заяви зам. вътрешният министър Стоян Темелакиев.

"Има проблем с поддръжката на изтребителите МиГ-29. Има затруднение и с ремонта на двигателите на изтребителите ни. Беше планирано да изпратим двигателите до Украйна и те да бъдат ремонтирани там. Но накрая ТЕРЕМ, който спечели обществената поръчка, се отказа да подпише договора. Така поръчката за ремонта им бе дадена на полска фирма, която бе другата кандидатствала, но не бе избрана първоначално, защото даде цена по-висока с 2 млн. лв. от тази на ТЕРЕМ. Остава втора фирма с по-висока цена. Трябва да потвърдят офертата за ремонта на двигателите за МиГ-29", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред комисията по отбрана.

Той допълни, че това е било решение на директорите на борда, с оглед на риска. „Аз не мога да се намесвам в работата на дружеството, въпреки че съм му принципал. Мога да поискам доклад”, поясни той.

"Това, което предшественикът ми е търсил като вариант - за втора платформа, вече не стои на дневен ред. Не можем да си позволим втори вид боен самолет, каза Тагарев за идеите да се наемат изтребители от партньорски държави в Европа, които да се използват вместо МиГ-29 до пристигането на американските F-16.

Министърът заяви, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да намери алтернатива на МиГ-29. Тагарев изрази надежда да бъде сключен договор за ремонт на двигатели на МиГ-29, с което да бъде дадена „глътка въздух“.

Българският самолет Ан-30, който бе изпратен за ремонт в Украйна в началото на 2021 г. пък все още е там и не е ясно кога ще бъде върнат в страната ни. "Все още е там. Няма условия за пребазиране на самолета", каза Тагарев.

По време на заседанието стана ясно, че недокомплетка в армията ни е 20%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай