Решават днес за кабинета

Решават днес за кабинета | StandartNews.com

Министрите чакат среща на премиера с лидерите Станишев и Местан

София. Дебатите по вота на недоверие към правителството се превърнаха в поредния цирк в парламента вчера. В кулоарите пък депутатите спрягаха сценарии за евентуалните смени в кабинета.

Ремонт на кабинета и конкретни приоритети ще обсъдят в близките дни лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан заедно с премиера Пламен Орешарски. За срещата се намекна още в нощта на изборите. Но соцлидерът Станишев влезе в преговори в Брюксел заедно с Мартин Шулц и ЕНП по ключовите позиции в ЕП и ЕК. А вчера в парламента тема номер 1 в кулоарите бе кога ще има предсрочни избори - през есента или следващата пролет. Докато в зала депутатите дебатираха по вота на недоверие в сектора енергетика, председателят на парламента Михаил Миков обяви, че министър-председателят също ще дойде за края на дебатите веднага, щом кацне от Рим. Депутати от ГЕРБ демонстративно обясняваха на червените, че няма да разпускат предизборните щабове в страната. И че започват да редят листи като част от нова подготовка за избори. Но без да конкретизират дали за местния вот, който е догодина, или за предсрочен парламентарен наесен. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви: "ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред. Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството му". А соцлидерът Сергей Станишев, който се завърна късно във вторник вечерта от Брюксел, отсече, че няма да коментира изявленията на други политически лидери. "Политическите сили, в това число и ДПС, трябва да извървят един контролиран път към политическа стабилизация на страната, което включва и оставането на кабинета "Орешарски", ако се намери достатъчно добър вариант на неговия състав и на неговата програма, която да стабилизира страната", заяви по-късно вечерта пред БНТ Йордан Цонев (ДПС). И подчерта: "Но може и с оглед прочита на другите политически сили да се тръгне към диалог и търсене на предсрочни парламентарни избори". Цонев изрично отбеляза, че основната му теза е "контролиран път към политическа стабилност".

Премиерът Пламен Орешарски пристигна в парламента минути преди приключването на дебатите по вота на недоверие в сектор "Енергетика". "Винаги съм подчертавал, че подкрепата за кабинета на двете партии е ключът", каза министър-председателят. И не коментира смени в кабинета с аргумента: "Ще отговоря на този въпрос, след като аз лично си направя консултации с ръководството на двете парламентарни групи, досега нямах такава възможност". Премиерът коментира и може ли кабинетът да изкара пълния си мандат с думите: "За Пламен Орешарски това никога не е било детската мечта". Министър-председателят заяви, че е бил наясно с номинацията на екоминистърката Искра Михайлова за евродепутат и има варианти за неин заместник, които ще коментира първо със Станишев и Местан.

Местан:

Избирателят не ни даде мандат да искаме сега предсрочни избори

Изявлението ми в сряда в Народното събрание пред медиите категорично не дава основание за интерпретации от рода на "ДПС произнесе присъдата на кабинета "Орешарски", "ДПС зачеркна пълния мандат на кабинета" и др., защото точно ДПС е политическата сила, която получи най-силната подкрепа на евроизборите. Вотът на избирателите ни е и вот за ДПС като поддържаща управлението на страната партия. Избирателят не ни даде мандат да искаме сега предсрочни избори. От тази гледна точка от ДПС не може да се очаква да стане причина за свалянето на кабинета "Орешарски". Подчертавам повторно, че с оглед на по-общите измерения на вота за нас са отворени всички опции за стабилизиране на политическия живот в страната без реваншистки страсти обаче. Затова призовах към диалог без излишни емоции и ултиматуми. Еуфорията е лош съветник, особено когато няма реална база за нея. Припомням, че победителите, в лицето на ГЕРБ, също губят, при това над 400 000 гласа в сравнение с изборите през май миналата година, т.е. в сравнение с времето, когато беше свален кабинетът "Борисов". Реформаторите също губят над два пъти от вота, който получиха преди година. Така че малко повече предпазливост и разум никому не са излишни. Единствената политическа сила, която не губи, а увеличава доверието си е Движението за права и свободи. Точно затова от нас не може да се очаква да решим съдбата на кабинета. Това на първо място се полага на основния носител на властта - БСП. ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред. Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството му.

Ще правим пълен анализ

Сергей Станишев, лидер на БСП

Не мисля, че трябва да коментирам позиции или мнения на други политически сили. Нека видим вота на недоверие. Анализ на ситуацията и резултатите ще ги направим в близко време.

Коалициите ще ги нареди народът

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Две партии се разсипаха от тази тройна коалиция - БСП и "Атака" ги няма. Вотът на недоверие е категоричен - БСП не може да е на власт, хората не я искат. Всеки ден за "Атака" е скъп, поради това няма как да подадат оставка. В неделя народът се произнесе - "Атака" не ги искат, БСП не ги искат. Кабинетът обаче няма да подаде оставка, защото са хора без морал и без никакъв феърплей. Ако това продължи, всички, които подкрепят това правителство, ще са съпричастни към катастрофата, в която България влезе. Този момент за национално съгласие е днес - подават си оставка, нови предсрочни избори, както ни подреди народът, аз поемам ангажимент да се съобразя с вота, какъвто е. Коалиции се правят след избори. Като ни подредят - единият има 100 депутати, друг - 10, 5, тогава сядаме и търсим мнозинство. Когато аз не можах да намеря мнозинство в предишния парламент, да се разбера с Местан и Станишев, дадох мандата на втората партия, това искам да направят те сега.

Коалиция с БСП, но след реформа

Николай Бареков, лидер на "България без цензура"

Никога няма да се коалираме с ГЕРБ. БСП е най-нормалната партия в момента, но БСП трябва да се реформира и да се освободи от старите муцуни в ръководството. Ако успеят да стегнат редици и промяната е качествена, ще им предложа да ме подкрепят и да управляваме заедно. Готов съм за министър-председател, да съставя правителство и да управлявам. Разбира се, че ще търся коалиционни партньори, ако гласовете не ни стигнат. Трябва да имаме всички опции пред нас. ГЕРБ и ДПС вече се договориха - това е ясно. За нас ГЕРБ е не последна, а абсурдна и несъществуваща опция за коалиция. В същото време в БСП има млади хора, с които можем да работим. Трябва да има предсрочен вот и да се излъчи служебно правителство от партиите, които са спечелили европейските избори. Този кабинет трябва да гарантира нормалното провеждане на вота за Народно събрание и с този цирк, при който депутатите се събират като овце, а наркомани говорят от трибуната, трябва да се спре.

"Атака" за касиране на вота

В първата си публична поява след изборите за Европейски парламент депутати от "Атака" заявиха, че ще искат касиране на вота. "Ако ЦИК излезе с решение и признае тези избори, ние от "Атака" ще стартираме процедура по касиране на тези избори", почти крещеше от трибуната Десислав Чуколов. Депутатът настоя още главният прокурор да разследва две партии, като завърши изявлението си с цинични думи и изрази към обвинител номер 1, Бойко Борисов, Николай Бареков, както и към представителите на медиите.

Йотова зове за чистка и конгрес

Евродепутатът Илияна Йотова ще настоява БСП да влезе спешно в отчетно-изборен период и още тази есен Столетницата да проведе най-висшия си форум - конгрес. Веднага щом Изпълнителното бюро на БСП насрочи свое заседание, ще поставя темата пред колегите, заяви Йотова за "Стандарт". Партията трябва да влезе в пълен цикъл на отчет и избори, а ръководствата по места, които не са работили добре по време на кампанията, да поемат отговорност, отсече Йотова. По думите й най-лесно би било в този момент да се иска оставката на соцлидера Сергей Станишев. "Но той даде всичко от себе си в тази кампания и не се спря, а в някои региони ръководствата на наши структури не разбраха, че има избори", каза Йотова. Вече се знае, че следващата събота на "Позитано" 20 ще се проведе и първото заседание на Националния съвет на БСП. Пленумът ще направи пълен анализ на резултатите от изборите по общини и области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай